Пекин засили натиска върху европейските страни да отхвърлят призива на САЩ Тайван да бъде представен на събранието на Световната здравна организация следващата седмица, като се аргументира, че присъствието му може да бъде оправдано само ако приеме, че е част от Китай.

Участието на Тайван - както и евентуално международно разследване за началото на пандемията - вероятно са двете големи политически предизвикателства между Китай и Запада.

САЩ към СЗО: Поканете Тайван на годишната среща

САЩ към СЗО: Поканете Тайван на годишната среща

Натиск от Белия дом

Но в писмо до "Гардиън" бившият генерален секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен, бившият президент на Полша Александър Квашневски и бившият шведски премиер Карл Билт твърдят, че на Тайван трябва да бъде разрешено да присъства поради пионерския си отговор на пандемията, която черпи от уроците от епидемията от Сарс през 2003 г.

Тайван няма нови случаи на коронавирус за първи път от 36 дни

Тайван няма нови случаи на коронавирус за първи път от 36 дни

В Тайван има 393 потвърдени случая на заразени и шестима починали

САЩ вече призоваха Световната здравна организация (СЗО) да се противопостави на китайския натиск и да покани Тайван на годишната си среща, на която ще се обсъди пандемията от коронавирус.

Китай, който има право на вето на Съвета за сигурност на ООН, счита Тайван за своя провинция, която чака обединение с Пекин и по тази причина се бори за блокирането му от всички международни институции.

Тайван иска от СЗО повече информация за COVID-19

Тайван иска от СЗО повече информация за COVID-19

СЗО твърди, че Тайван е бил осигурен с помощта, от която се нуждае

Победените от Китай националисти избягаха в Тайван през 1949 г., но островът се превърна в жива, самоуправляваща се демокрация.

Тайван се превърна в модел за бързия отговор на огнището на коронавирус със само шест смъртни случая, въпреки близостта и икономическите връзки с Китай. Островът дори и дари маски и други медицински консумативи по целия свят.