Китай е изправен пред втора потенциална вълна на зараза с коронавирус заради липсата на имунитет сред китайците. Това предупреждение отправи топ експертът Чжун Наншан, цитиран от АФП.

Български лекар от Ню Йорк: В България ще има втора вълна от COVID-19

Български лекар от Ню Йорк: В България ще има втора вълна от COVID-19

Д-р Латев разказва за битката в епицентъра на заразата...

Азиатската държава като цяло забави разпространението на вируса, след като за няколко месеца наложи блокада и ограничи движението из страната. Но в същото време опасенията от втора вълна се увеличават след появата на нови огнища в североизточни провинции и в град Ухан.

"Повечето...китайци в момента все още са податливи на заразата с Covid-19 заради липса на имунитет", подчерта пред Си Ен Ен китайският епидемиолог, който е част от щаба за отговор срещу заразата.

"Изправени сме пред голямо предизвикателство. Мисля, че в момента не е по-добре в сравнение с другите държави", добави той.

Чжун Наншан, който помогна за разкриването на мащаба на епидемията от тежкия остър респираторен синдром (SARS) през 2003 г., също отбеляза, че властите в Ухан са занижили случаите на заразени с коронавирус в първите дни на заразата.

СЗО: Европа да се подготви за втора по-смъртоносна вълна на Covid-19 тази зима

СЗО: Европа да се подготви за втора по-смъртоносна вълна на Covid-19 тази зима

Клюге подчерта, че сега е "времето за подготовка, а не за празненства"

"Тогава на местните власти не им харесваше да казват истината", продължи Чжун, който беше част от екип от експерти, изпратени в Ухан да разследват епидемията.

"Не повярвах на този резултат (броя на потвърдените случаи), така че аз продължих да настоявам, трябва да ми дадете истинските числа", обясни епидемиологът. Но той вярва, че публикуваната информация след блокирането на Ухан в края на януари и след като централното правителство пое контрол е вярна.

Според него разработването на "перфектната" ваксина против заразата, която според Световната здравна организация може никога да не изчезне, може да отнеме "години".

В Китай съобщиха за пет нови случая на заразени с коронавирус, което е спад в сравнение с 8 ден по-рано. Националната здравна комисия уточни, че два от петте случая са внесени от чужбина. Трите случая в страната са в североизточния китайски град Джилин. Общо в Китай заразените са 82 947, а починалите са 4634.