Световната здравна организация (СЗО) е в центъра на борбата с новия коронавирус от потвърждаването на първия случай в Китай. Днес Световната здравна асамблея ще открие конференция за обсъждане на следващите мерки за преодоляване на пандемията.

АФП представя хронологията на основните решения на СЗО:

31 декември 2019 г. - Китай подаде сигнал на СЗО за "огнище" със случаи на пневмония с "неизвестен причинител" в град Ухан, столицата на провинция Хубей. От 44 случая 11 пациенти са "тежко болни", докато другите са в стабилно състояние.

1 януари 2020 г. - СЗО задейства кризисна група, поставяйки организацията под тревога.

4 януари - СЗО съобщи в социалната мрежа за случаи на пневмония "без починали" в Ухан. Ден по-късно публикува първия си официален бюлетин за появата на новия вирус, предназначен за учените и здравните специалисти.

10 януари - СЗО изпрати "технически указания" със съвет до всички държави как да засичат, тестват и контролират потенциални случаи. Тогава от организацията твърдяха, че "няма или има ограничено предаване от човек на човек".

11 януари - Китай предостави на СЗО генетичната последователност на Covid-19.

13 януари - Тайланд регистрира първи случай на заразен с коронавирус на територията си, който е внесен от чужбина.

14 януари - Епидемиологът по инфекциозни болести в СЗО Мария ван Керхове съобщи на пресконференция, че "може би има ограничено предаване от човек на човек", основавайки се на 41 потвърдени случая, и има риск от по-голямо разпространение на заразата.

20-21 януари - Експерти от Китай и западната част на Пасифика към СЗО направиха кратка визита в Ухан.

22 януари - Мисията на СЗО в Китай съобщи, че има доказателства за пренасяне на заразата от човек на човек в Ухан, но е необходимо по-задълбочено разследване, за да се разбере пълната степен на предаване на вируса.

22-23 януари - Генералният секретар на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Гебрейесус свика Извънредния комитет за оценка дали епидемията представлява риск за общественото здраве от международен мащаб - най-високото ниво на тревога. Комитетът, в който участват независими международни експерти, не успя да достигне до консенсус и поиска среща отново 10 дни по-късно.

28 януари - Делегация на СЗО, водена от Тедрос, посети Пекин. По време на разговорите е постигнато съгласие с китайското правителство за изпращане на международен екип от учени в азиатската държава.

30 януари - СЗО обяви Covid-19 риск за общественото здраве от международен мащаб.

16-24 февруари - Международна научна мисия от експерти от САЩ, Китай, Германия, Япония, Южна Корея, Нигерия, Русия, Сингапур и Канада посети Ухан.

24 февруари - Експертен екип от СЗО и Европейския център за превенция и контрол на заболяванията пътува до Италия, която се превърне в епицентър на заразата с коронавирус след Китай.

11 март - СЗО обяви Covid-19 за пандемия. Тогава 90% от случаите бяха само в четири държави, като 81 страни не са регистрирали никакви случаи, а 57 държави са потвърдили до 10 случая.

9 април - СЗО публикува хронология на съобщенията си в отговор на критика, че се е забавила при биенето на тревога.

14 април - Президентът на САЩ Доналд Тръмп спря плащанията за СЗО.

24 април - СЗО призова страните членки да ускорят разработването, производството и разпространението на лекарства и ваксини, а също така да се осигури универсален достъп до тях.

27 април - СЗО призова страните членки, които разхлабват ограничителните мерки, да тестват, изолират и лекуват подозрителните случаи, докато в същото време се осигури физическа дистанция. Организацията предупреди, че има риск от втора вълна на заразяване.

14 май - СЗО обяви, че вирусът може никога да не изчезне и светът ще трябва да се научи да живее с него.

18-19 май - Световната здравна асамблея провежда ежегодното си събрание на фона на напрежение между САЩ и Китай.