Прибързаното вдигане на блокадата може да бъде по-неблагоприятно за икономиката. За това предупреди на пресконференция ръководителят на програмата за извънредни ситуации на СЗО Майкъл Райън, цитиран от RT.

Според него всяка страна трябва да направи собствен анализ какъв ефект би имало върху икономиката й "да се държат затворени определени сектори, но и до какво може да доведе отварянето им" и увери, че е важно да се поучим от опита на всяка страна, както и да го споделяме.

От своя страна генералният директор на СЗО д-р Тедрос Гебрейесус заяви, че независимо че "блокадите в Европа се облекчават със спада на новозаразените", организацията апелира страните да "намират, изолират, изследват и лекуват всички случаи на Covid-19, както и да проследяват всяко контактно лице, за да гарантират, че тази тенденция ще се запази".

Вече над 3 млн. заразени с новия коронавирус по света

Вече над 3 млн. заразени с новия коронавирус по света

САЩ са най-засегнатата страна в света

Той изрази притеснението на СЗО заради нарастващата тенденция на заразени в Африка, Източна Европа, Латинска Америка и някои азиатски страни и заяви, че "пандемията няма скоро да свърши".

Припомняме, премиерът на Италия Джузепе Конте съобщи на 26 април, че от 4 май страната ще разхлаби ограничителните мерки - ще бъде подновено промишленото производство и строителните дейности, както и ще се отворят парковете. Събирането на хора обаче продължават да са забранени.

Правителството на Испания също реши да въведе облекчаващи мерки в строгата блокада. Премиерът Педро Санчес обяви, че от тази неделя децата под 14 години могат да излизат на улицата за първи път от 6 седмици насам.

Италия отваря индустрията на 4 май

Италия отваря индустрията на 4 май

Конте уточни, че компаниите ще трябва да въведат стриктни здравни мерки преди да им бъде позволено да отворят