Италия ще започне да отваря индустрията на 4 май като част от плановете за постепенно разхлабване на ограничителните мерки. Училищата ще отворят през септември. Това съобщи премиерът на Италия Джузепе Конте в интервю за вестник "Република", цитиран от "Ройтерс".

Сърбия изпрати 4 самолета с медицинско оборудване на Италия

Сърбия изпрати 4 самолета с медицинско оборудване на Италия

В следващите дни още 4 ще заминат

"Ние работим през тези часове да позволим отваряне за 4 май на голяма част от бизнеса, от производството до строителството", каза Конте пред всекидневника.

Министър-председателят подчерта, че мерките ще бъдат представени в началото на следващата седмица най-късно.

Италия е първата европейска държава, която беше ударена тежко от новия коронавирус и първа наложи ограничения през март. Сега е на път към постепенно отваряне на икономиката, което внимателно се следи по света, тъй като и други държави планират постепенно задействане на икономиката през следващите седмици.

Най-ниска смъртност от Covid-19 в Италия от 19 март, но новите случаи растат

Най-ниска смъртност от Covid-19 в Италия от 19 март, но новите случаи растат

В четвъртък властите съобщиха за 464 починали

Конте уточни, че компаниите ще трябва да въведат стриктни здравни мерки преди да им бъде позволено да отворят. Но той подчерта, че някои бизнеси се разглеждат като "стратегически", включително и дейност, която предимно е ориентирана към износ, и могат да отворят още следващата седмица, ако получат зелена светлина от местните власти.

Конте каза още, че училищата ще отворят през септември, но добави, че проучвания показват, че рискът от зараза е много висок. По думите му дистанционното обучение работи добре.

Заразените с коронавирус в Италия са над 195 000, а починалите са повече от 26 000. 

По последни данни на Световната здравна организация по света има над 2,7 милиона потвърдени случая, а починалите са повече от 190 000. Регистрирани са случаи в повече от 200 държави и територии. Данните на Университет "Джон Хопкинс" показват над 2,9 млн. случая и над 203 000 починали в 185 държави, възстановили са се повече от 824 000.

Можете да следите случаите на коронавирус в България на сайта на Военномедицинска академия, на сайта на Министерството на здравеопазването и за света на инфографиките на Световната здравна организация и на Университет "Джон Хопкинс".