Президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши да изтегли държавата от Световната здравна организация (СЗО) и да замрази финансирането й за постоянно, информира АФП.

Тръмп: Вземам хидроксихолорхин

Тръмп: Вземам хидроксихолорхин

Така президентът на САЩ се предпазвал от коронавирус

Той конкретно предупреди, че Вашингтон ще спре финансирането за постоянно, освен ако не бъдат направени "съществени подобрения" през следващите 30 дни.

САЩ временно спряха плащанията за СЗО в средата на април, обвинявайки организацията, че е твърде близка с Пекин и покрива и лошо управлява пандемията от коронавирус.

Хронология на ролята на СЗО по време на пандемията от Covid-19

Хронология на ролята на СЗО по време на пандемията от Covid-19

Днес Световната здравна асамблея ще открие конференция

Тръмп пусна в "Туитур" снимки с писмо, изпратено до генералния директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус.

Според американския лидер в писмото се споменават недостатъците на организацията в управлението на пандемията, включително и че е пренебрегнала ранни предупреждения за появата на вируса и че си сътрудничи с Китай пристрастно.

"Ясно се вижда, че повторените от вас и вашата организация погрешни действия в отговора на пандемията са изключително скъпи за света. Единственият начин Световната здравна организация да продължи напред е, ако наистина демонстрира независимост от Китай", пише Тръмп в писмото.

"Ако Световната здравна организация не се ангажира със съществени подобрения през следващите 30 дни, ще направя моето временно замразяване на финансирането на САЩ за Световната здравна организация постоянно и ще обмисля прекратяване на членството в организацията", заплаши държавният глава на САЩ.

Тръмп нарече Световната здравна организация китайска "марионетка".

Те са марионетка на Китай, да го кажа по-деликатно, те гравитират около Китай, отбеляза той. Американският лидер припомни, че САЩ плащат по 450 милиона долара годишно на СЗО.

Вчера от СЗО обявиха, че ще започнат независимо разследване на отговора срещу пандемията от коронавирус. По време на започналата вчера двудневна виртуална Световна здравна асамблея Тедрос призна, че има недостатъци и каза пред събранието, че приветства призивите за преглед.

Китай подкрепя разследване под егидата на СЗО на действията срещу COVID-19

Китай подкрепя разследване под егидата на СЗО на действията срещу COVID-19

Китай бил споделил своевременно информация за вируса със световната общност

По-рано Тръмп съобщи, че взема хидроксихлорохин против Covid-19, който според мнозина е опасен за сърцето.