Генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Аданом Гебрейесус ще инициира проверка на начина, по който СЗО, която е под шапката на ООН, е реагирала на епидемията от новия коронавирус (COVID-19), съобщават световните осведомителни агенции.

Той обяви това в Женева по време на Световната здравна асамблея, която е годишната конференция на организацията, и която заради пандемията се провежда онлайн.

Китай подкрепя разследване под егидата на СЗО на действията срещу COVID-19

Китай подкрепя разследване под егидата на СЗО на действията срещу COVID-19

Китай бил споделил своевременно информация за вируса със световната общност

Проверката ще започне в най-ранния подходящ момент, увери той в отговор на предложение, внесено от всички световни региони, включително и от ЕС.

Според него тя трябва да се фокусира не само върху действията на СЗО, но и върху начина, по който са отговорили на пандемията всички международни актьори.

От своя страна президентът на Република Южна Африка Сирил Рамафоса изтъкна, че Африка потвърждава своята "пълна подкрепа за СЗО", която според него е изиграла ключова роля в международния отговор на пандемията.

Рамафоса каза още, че помощта за Африка трябва да включва облекчаване на дълговете и помощ с диагностиката на COVID-19, с лекарства и други медицински доставки.

Гутериш: Планетата плаща висока цена заради пренебрегването на съветите на СЗО

Гутериш: Планетата плаща висока цена заради пренебрегването на съветите на СЗО

Различните държави следват различни, понякога противоречиви стратегии и ние плащаме висока цена