Китай ще предприеме всички необходими мерки за противодействие в случай на външна намеса в Хонконг, официалният представител на Министерството на външните работи на Китай Жао Лицян, цитиран от ТАСС.

"По отношение на критиките от страна на САЩ, налагането на санкции срещу Китай като мярка срещу включването в дневния ред на Националния народен конгрес относно разработването на нов законопроект за националната сигурност на територията на специалния административен регион на Китай - Хонконг, позицията на Китай е последователна и ясна. Хонконг е специален административен район на Китай. Законодателството за национална сигурност в Хонконг е чисто вътрешно дело на Китай и не приемаме никаква външна намеса", допълва той.

Китайската армия предупреди, че може да се намеси в Хонконг

Китайската армия предупреди, че може да се намеси в Хонконг

Протестиращи подготвят демонстрации в сряда, когато парламентът ще започне да дебатира спорен закон

"Ако някакви външни сили засегнат интересите на Китай и се намесят в делата на Хонконг, КНР ще предприеме всички необходими мерки за противодействие", заяви дипломатът.

На въпрос, какви точно мерки могат да бъдат предприети, Жао Лицян отговори, че "е рано да се отговори на този въпрос". "Не отговарям на хипотетични въпроси", добави той.

Във вторник американският президент Доналд Тръмп обяви, че възнамерява да направи изявление следващите дни по отношение на възможните мерки срещу Пекин във връзка със законопроекта на Китай за защита на националната сигурност в Хонконг.

По-рано помощникът на президента Доналд Тръмп по национална сигурност Робърт О'Брайън заяви, че очевидно Китай използва закона, за "окупира Хонконг".

САЩ налага санкции на Китай, ако наруши автономията на Хонконг

САЩ налага санкции на Китай, ако наруши автономията на Хонконг

Хонконг няма де е "азиатски финансов център, ако бъде окупиран от Китай"