Висш китайски дипломат предупреди САЩ срещу "параноята в стил Маккарти", докато напрежението между двете суперсили се повишава, съобщава АФП. 

"Настоящата политика на САЩ спрямо Китай се основава на стратегически неправилни преценки ... и параноя в стил Маккарти", заяви китайският външен министър Ван И, като се позова на американския сенатор Джоузеф Маккарти, който ръководи антикомунистически кръстоносен поход срещу Китай през 50-те години на миналия век.

В предварително записана реч пред китайско-американски форум, на който говори и бившият държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър, Ван предупреди, че "изкуственото създаване на различни китайски заплахи може в крайна сметка да доведе до самосбъдващо се пророчество".

Помпео не харесва поведението на Си Дзинпин "в целия регион и по целия свят"

Помпео не харесва поведението на Си Дзинпин "в целия регион и по целия свят"

САЩ няма да допусне достъп на Китай до данни на американци

Коментарите идват седмици след като Ван обясни, че отношенията със САЩ са "на ръба на нова Студена война", подхранвана отчасти от напрежението около пандемията с коронавируса.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обвини Пекин в липса на прозрачност и промотира недоказаната теория, че вирусът може да е изпуснат от китайска лаборатория.

"САЩ трябва незабавно да спрат да политизират епидемията ... и да работят с Китай за насърчаване на глобалното сътрудничество за борба с вируса", коментира Ван И..

Китай все още е готов да възобнови диалога на всички нива, за да разреши различията.

"Китай и САЩ не трябва да се стремят да се трансформират взаимно, а трябва заедно да проучват начини за мирно съвместно съществуване на различни системи", добави той.

Си Дзинпин разговаря с Путин за конституцията и защита на суверенитета на страните

Си Дзинпин разговаря с Путин за конституцията и защита на суверенитета на страните

Китай отново отчита подкрепа за Русия, "решително да защити мира по целия свят"