Администрацията на Тръмп ще предприеме стъпки, за да гарантира, че китайското правителство няма достъп до лична информация на американски граждани чрез телекомуникациите и социалните медии, заяви в държавният секретар на САЩ Майк Помпео, цитиран от "Ройтерс".

"Коментарите, които направих по отношение на конкретна компания по-рано тази седмица, попадат в контекста на оценяване заплахата от Китайската комунистическа партия", обясни Помпео и добави, че Вашингтон работи, за да гарантира, че Пекин няма достъп до лични данни или здравни записи на американците.

"Така че това, което ще видите от администрацията е да предприема действия, които съхраняват и защитават тази информация и и спират достъпан на Китайската комунистическа партия до частна информация, която принадлежи на американците".

Забележките на Помпео са на фона на увеличено напрежението между САЩ и Китай по отношение на справянето с коронавируса, действията на Китай в бившата британска колония Хонконг и почти двугодишния търговски спор между САЩ и Китай.

Помпео сравни действията на Китай срещу Хонконг с антиутопията на Оруел

Помпео сравни действията на Китай срещу Хонконг с антиутопията на Оруел

САЩ обмисля действия срещу "комунистическия режим", заедно с Британия и други

Помпео също така обвини Китай в "невероятно агресивни действия" срещу Индия за спорен участък от границата, като заяви, че инцидентът не може да бъде оценен изолирано.

В понеделник източниците на индийското правителство заявиха, че Китай започва да изтегля войски от границата с Индия, след седмици разговори между висши военни служители как да се облекчи напрежението.

"Китайците предприеха невероятно агресивни действия и индийците направиха всичко възможно да отговорят на това", каза Помпео на пресконференция в Държавния департамент. "Слагам това в контекста на генералния секретар Си Дзинпин и неговото поведение в целия регион и по целия свят", добави Помпео.

"Не мисля, че е възможно да се разглежда отделно тази агресия, агресията на Китайската комунистическа партия. Трябва да я поставите в по-широкия контекст".

Индия и Китай изтеглят войниците от спорен граничен район

Индия и Китай изтеглят войниците от спорен граничен район

Източникът поясни, че изтеглянето е в резултат на споразумение

Помпео призова Съветът за сигурност на ООН да удължи оръжейното ембарго върху Иран и заяви, че американските и партньорските сили миналия месец са заловили кораб, превозващ оръжия за бунтовниците Хути в Йемен.

"Съветът за сигурност трябва да разшири оръжейното ембарго върху Иран, за да предотврати по-нататъшен конфликт в региона", коментира той.

"Никой сериозен човек няма да повярва, че Иран ще използва всяко оръжие, което получава за мирни цели."

Иран обяви успешен тест на нови военноморски крилати ракети

Иран обяви успешен тест на нови военноморски крилати ракети

Те са с обсег 280 км