Иран заяви в четвъртък, че военноморският флот успешно е изстрелял нова крилата ракета по време на военни игри в северния Индийски океан и близо до входа на Залива, съобщава "Ройтерс".

Тестовете са в момент, когато САЩ искат удължаване на оръжейното ембарго на ООН срещу Иран, което трябва да изтече през октомври съгласно ядрената сделка с Техеран от 2015 г. със световните сили.

Вашингтон вече се оттегли от този пакт с решение на президента Доналд Тръмп.

Русия застава твърдо зад Иран срещу „манипулациите” на САЩ

Русия застава твърдо зад Иран срещу „манипулациите” на САЩ

Вашингтон няма право да наказва Иран

"По време на ученията, ракети за близко и далечно разстояние бяха успешно изстреляни от брега и от палубите на корабите, като удряха целите си с голяма точност", съобщава полуофициалната агенция "Тасним".

Крилатите ракети от ново поколение с обсег на 280 км са тествани по време на учения от иранския флот в Оманския залив, който се намира до водния проток Ормуз до входа на Персийския залив и северния индийски Океан, допълва "Тасним".

През април Иран заяви, че е увеличил обхвата на своите военноморски ракети до 700 км.

Западните военни анализатори твърдят, че Иран често преувеличава възможностите на оръжията си, но притесненията от програмата за балистични ракети с далечен обсег допринесоха за решението на САЩ да напусне сделката с Иран от 2015 г.

Разузнаване: Иран все още опитва да придобие технологии за оръжия за масово унищожение

Разузнаване: Иран все още опитва да придобие технологии за оръжия за масово унищожение

Заедно с Пакистан, Северна Корея и Сирия искат да подобрят съществуващи и да разработят нови оръжия