В доклада на германско разузнаване, публикуван в понеделник, се казва, че Иран продължава незаконната си дейност във федералната република през 2019 г., за да се сдобие с технология за оръжия за масово унищожение.

Документът от 181 страница на държавната разузнавателна агенция на Баден-Вюртемберг, разгледан от The Jerusalem Post, заявява в раздел, озаглавен "Разпространение", че държавите "Иран, Пакистан, Северна Корея и Сирия продължават да полагат усилия. Те имат за цел да допълнят съществуващите арсенали, да усъвършенстват обхвата, приложимостта и ефективността на оръжията си и да разработят нови оръжейни системи. Те се опитват да получат необходимите продукти и подходящо ноу-хау, наред с други неща, чрез незаконни усилия за възлагане на поръчки в Германия." 

Според доклада терминът "разпространение" се отнася до "по-нататъшното разпространение на атомни, биологични и химически оръжия за масово унищожение - или продуктите и ноу-хау, необходими за производството им, и съответните системи за доставяне."

В доклада на разузнаването пише, че Баден-Вюртемберг е цел за Иран заради високотехнологичните си компании.

Според разузнавателния документ "Опитите за възлагане на обществени поръчки, свързани с разпространението, също са били наблюдавани през 2019 г., които засягат и компаниите в Баден-Вюртемберг. За засегнатите компании става още по-трудно да преценят дали бизнесът все още е законен или вече нарушава разпоредбите за санкции."

Докладът призовава компаниите да "получат точна информация за настоящата (правна) ситуация, преди да извършат планирана доставка до Иран."

Иран се съгласи да ограничи развитието на ядрената си програма в споразумението със световните сили от 2015 г. Техеран получи облекчение на икономическите санкции като част от подписаното споразумение. Докладът от разузнаването обаче отбелязва, че президентът на Иран Хасан Рохани заяви в края на 2019 г. "че страната му вече няма да прилага някои споразумения".

Администрацията на Тръмп се оттегли от ядрената сделка през 2018 г., тъй като, според САЩ, споразумението не успя да спре стремежа на Иран да изгради устройство за ядрено оръжие, използвано за изстрелване на ракети и не ограничава спонсорството на Техеран за международен тероризъм. И администрациите на Тръмп, и Обама определиха Иран за най-лошата държава спонсор на тероризма.

Разузнавателната агенция на Баден-Вюртемберг заяви, че "целта й е да предотврати изграждането и разработването на оръжия за масово унищожение и съответните системи за доставка на рисковите държави".

Германският разузнавателен документ цитира стратегията на Иран да заобиколи ограниченията за износ и ембаргото. "За да прикрият действителния краен потребител, те могат да доставят стоки в Германия и Европа с помощта на специално създадени предни компании и по-специално да доставят стоки с двойна употреба в рисковите страни. Типичните страни включват Обединените арабски емирства, Турция и Китай." Стоките с двойна употреба могат да се използват за военни цели.

Иран скочи: САЩ и "техните приятели" атакуват основите на световния ред

Иран скочи: САЩ и "техните приятели" атакуват основите на световния ред

Иран и Русия били решени да се справят с едностранните и незаконни подходи на САЩ