Русия се закани да застане твърдо зад Иран и да се противопостави на опитите за насърчаване на антиирански дневен ред на фона напрежението около ядрената програма на Техеран, информира АФП.

Руският външен министър Сергей Лавров направи коментарите по време на среща с иранския си колега Мохамед Джавад Зариф в Москва.

МААЕ: Иран сътрудничи на наблюдението на ядрената сделка

МААЕ: Иран сътрудничи на наблюдението на ядрената сделка

Ядрените материали не се изпращат за други цели, увериха от МААЕ

"Ние ще направим всичко, така че никой да не може да унищожи тези споразумения", обеща Лавров след разговори със Зариф.

Топ дипломатът на Русия обвини САЩ в опити да "манипулира" Съвета за сигурност на ООН за оказване на натиск върху Иран.

"Вашингтон няма право да наказва Иран" с оказване на натиск върху Съвета за сигурност на ООН, обяви Лавров и добави, че плановете на САЩ за удължаване на оръжейното ембарго върху Ислямската република "противоречат на международното право".

Руският министър каза в началото на разговорите, че Русия твърдо ще се противопостави на опитите за "насърчаване на антиирански дневен ред".

Зариф описа случващото се около иранската ядрена сделка като "много опасно".

Според доклад на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) запасите на Ислямската република от обогатен уран са почти 8 пъти над заложените в сделката ограничения. Нивото на обогатяване обаче е далеч под необходимото за създаване на атомна бомба.

Ръководителят на МААЕ призова Иран да осигури достъп до два обекта, където преди е имало ядрена активност.

В Москва Зариф заключи, че Вашингтон също използва МААЕ за прокарване на интересите си. Той добави, че Техеран напълно сътрудничи на организацията.

Междувременно посланикът на Иран в МААЕ Казем Гариб Абади разкритикува план за внасяне на резолюция на среща на МААЕ, която призовава държавата да осигури достъп до два спорни обекта.

Европейски държави се очаква да внесат резолюцията на среща тази седмица.

"Внасянето на тази резолюция с цел призоваване на Иран да сътрудничи на Агенцията...е разочароващо и напълно контрапродуктивно", предупреди посланикът.

Дипломати обявиха, че резолюцията ще призове Техеран да осигури достъп до два обекта. МААЕ от месеци се опитва да получи достъп до тях.

МААЕ не е прокарвала критична резолюция към Иран от 2012 г.