Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) не регистрира промени в изпълнението на задълженията на Иран в Съвместния комплексен план за действие (JCPOA) след обявяването на петата стъпка на отклонение от прилагането на ядреното споразумение.

Това обяви в понеделник генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси по време на онлайн заседание на Управителния съвет на Агенцията, цитиран от ТАСС.

Това е първата видеоконференция на Управителния съвет на МААЕ от избухването на пандемията на коронавирус.

Гроси припомни изявлението на Иран от януари, че ядрената му програма вече няма да бъде подложена на оперативни ограничения и че Иран ще продължи да работи с агенцията.

"Към днешна дата агенцията не е регистрирала промени в изпълнението на ядрените задължения на Иран, свързани с тази конкретна декларация, както и в нивото на сътрудничество на Иран по отношение на проверката и мониторинга на Агенцията по прилагането на JCPOA", каза Гроси.

Според него МААЕ продължава да гарантира, че ядрените материали, декларирани от Иран в съответствие със Споразумението за предпазни мерки, не се изпращат за други цели. "Текущата проверка на липсата на недекларирани ядрени материали в Иран и други дейности", допълни Гроси.

На 5 януари 2020 г. Иран обяви последния, пети етап от намаляването на задълженията за ядрена сделка. Тази стъпка предполага, че Техеран няма да спазва ограниченията, определени от JCPOA за броя на центрофугите за обогатяване на уран.