Държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви, че китайските власти налагат цензура в Хонконг, напомняща романите на британския писател Джордж Оруел (1903-1950), по-специално "1984". 

"Продължава унищожаването на свободен Хонконг от Китайската комунистическа партия (ККП). Преди да изсъхне мастилото върху текста на репресивния закон за националната сигурност, местните власти по оруелски създадоха централния държавен департамент за национална сигурност, започнаха да премахват книги, критикуващи ККП, от библиотечните рафтове, забраниха политическите лозунги и сега изискват цензура в училищата", пише в изявление на Помпео представено от Държавния департамент.

"Досега Хонконг процъфтяваше, защото позволи свободата на мисълта и словото ... Вече не. САЩ осъждат цикличната неспособност на Пекин да изпълни задълженията си съгласно китайско-британската декларация (за прехвърлянето на Хонконг на КНР) и последното нападение срещу правата и свободите на жителите на Хонконг", допълва държавният секретар на САЩ.

53 държави в ООН подкрепиха Китай за Хонконг

53 държави в ООН подкрепиха Китай за Хонконг

След спорния закон за сигурността

Междувременно властите в Хонконг, в съответствие с новия закон за националната сигурност, упълномощават местната полиция в някои случаи да извършват претърсвания без съдебна заповед, да конфискуват имущество и да изискват от интернет доставчиците да изтрият информация. Тези разпоредби, публикувани на правителствения портал, влязоха в сила във вторник, съобщава ТАСС.

Те бяха формулирани и приети по време на първото заседание на новата Комисия за национална сигурност в понеделник, председателствано от ръководителя на администрацията в Хонконг Кари Лам. Този орган включва ключови членове на нейния кабинет, полицейския комисар на Хонконг, ръководителите на имиграционните и митническите служби и Луо Хуининг, ръководител на канцеларията на централното народно правителство на Китай в Хонконг, като специален съветник.

В съответствие с член 43 от Закона за националната сигурност, приет преди седмица от парламента на КНР, Кари Лам, заедно с членовете на тази комисия, са отговорни за разработването на конкретни правила за прилагане по отношение на този раздел от статията относно правилата за претърсване на помещения, превозни средства и изземване на електронни устройства.

Според приетите разпоредби полицията може да подаде молба за съдебна заповед за претърсване на помещенията при събиране на доказателства по време на разследването. Въпреки това, при изключителни или спешни обстоятелства, служител на правоприлагащите органи на високо равнище "със статут не по-нисък от помощник комисар на полицията" може да упълномощи своите служители да извършват претърсвания без заповед.

Публикуваните разпоредби за прилагане на член 43 от новия закон съдържат още шест точки, които се отнасят до взаимодействието с интернет доставчиците за изтриване на информация, забрана лица да напускат Хонконг, ако са обект на разследване, възможността за конфискация на собственост, прихващане на съобщения и извършване на надзор, получаване на информация за политически групи, опериращи по отношение на Тайван.

Китай обвини Великобритания в "груба намеса" за Хонконг

Китай обвини Великобритания в "груба намеса" за Хонконг

Хонконг не бил британска колония

САЩ не изключва допълнителни действия от своя страна, насочени към подпомагане на демократичните активисти на Хонконг след приемането на закона за гарантиране на националната сигурност, коментира Помпео пред "Вашингтон уотч".

Попитан, "дали ще се предприемат допълнителни мерки за подпомагане на онези, срещу които може да са насочени действията на комунистическия режим, срещу тези, които са лидерите на демократичното движение".

"Заедно ще направим това. Вие видяхте, че Обединеното кралство обяви, че са готови да приемат до три милиона души, които може да искат да напуснат Хонконг. Знам, че и други страни са поели този ангажимент. САЩ няма да остане назад, за да осигури възможно най-добрата защита на тези хора, които участват в дейности, опитвайки се просто да искат обикновени, основни свободи ", отговори Помпео, но не обясни какви конкретни мерки могат да бъдат обсъждани.

В същото време държавният секретар отново обвини Пекин в нарушаване на обещанията, отправени към жителите на Хонконг. "И ние ще направим всичко възможно да привлечем вниманието на обществеността и да гарантираме, както президентът Тръмп каза, че отговорните за решения относно Хонконг ще бъдат подведени под отговорност", добави Помпео.

САЩ "със сигурност" обмислят да забранят китайски приложения за социални медии, включително TikTok.

Британия иска да увеличи военното си присъствие в Азия и да сдържа Китай

Британия иска да увеличи военното си присъствие в Азия и да сдържа Китай

Обмисля как да се справи, защото КНР още "преди края на живота ни ще задмине САЩ икономически, технологично и военно"

Ръководителят на администрацията на Хонконг Кари Лам призова да не се демонизира новият закон за националната сигурност, като го нарече "не толкова мрачен".

"Първо, не видях панически страх сред жителите на Хонконг миналата седмица. Мога да отговоря, че някои юридически експерти коментираха този закон през последните дни като относително лек, когато става въпрос за подобно законодателство", добави тя.

Лам подчерта, че новият закон ще помогне на населението да се отърве от страха, да се върне към нормален и спокоен живот.

"Това също ще възстанови статута на Хонконг като един от най-безопасните градове в света", обясни тя.

Обхватът на този закон "не е толкова широк, колкото в други страни и дори Китай, в крайна сметка времето и фактите ще покажат, че този закон няма да накърни човешките права и свободи."

Британия иска да увеличи военното си присъствие в Азия и да сдържа Китай

Британия иска да увеличи военното си присъствие в Азия и да сдържа Китай

Обмисля как да се справи, защото КНР още "преди края на живота ни ще задмине САЩ икономически, технологично и военно"