Великобритания може да увеличи военното си присъствие в Азия и да предприеме редица други действия за сдържане на Китай, съобщава "Файненшъл таймс" и цитира други подобни планове, обсъдени тази седмица в Лондон с членове на британския кабинет от командирите на сухопътните сили, флота и военновъздушните сили на Обединеното кралство

Заплахата от Китай ще е една от основните теми в предстоящия преглед на британската национална стратегия за отбрана и външна политика. Публикуването на документа е отложено поради пандемията COVID-19, и сега трябва да бъде представен през есента.

Очаква се в него на правителството да се препоръча да увеличи присъствието си в сферата на интересите на КНР, действайки по-активно с НАТО, както и да разшири сътрудничеството със съседите на Пекин - Сеул и Токио.

САЩ изпрати ударна група с два самолетоносача в района на китайски ВМС учения

САЩ изпрати ударна група с два самолетоносача в района на китайски ВМС учения

"Нимиц" и "Роналд Рейгън" провеждаха операции "за да подкрепят свободния и открит Индо-тихоокенаски регион"

Очаква се в Лондон да обърнат по-голямо внимание на киберсигурността и готовността за хибридна конфронтация с Китай, въпреки факта, че пряката военна конфронтация се счита за малко вероятна.

Ръководителят на британската парламентарна комисия по отбраната Тобиас Елууд коментира, че Лондон трябва да извърши "фундаментално рестартиране" в отношенията с Пекин.

Той предупреди ръководството на кралството срещу намаляване на размера на въоръжените сили и разходите за отбрана поради финансовите последици от пандемията.

"Трябва да разберем как ще се справим с Китай, който още преди края на живота ни ще задмине САЩ икономически, технологично и военно", заяви Елууд, който е и заместник министър на външните работи и министър на отбраната в правителствата на Дейвид Камерън и Тереза ​​Мей.

Австралия влага близо $200 млрд. в ударните си способности по въздух, море и суша

Австралия влага близо $200 млрд. в ударните си способности по въздух, море и суша

Пренасочва военни активи, за да се съсредоточи върху индо-тихоокеанския регион

Военните експерти също подчертават необходимостта от преоборудване на двата нови британски самолетоносача, "Принцът от Уелс" и "Кралица Елизабет".

Както британският пенсиониран генерал Ричард Барънс подчертава, Китай разполага с оръжие в арсенала си, създаден специално за унищожаване на самолетоносачи и изтребители, базирани на самолетоносачи, което значително ограничава способността на Великобритания да демонстрира сила в Южнокитайско море.

Едно от възможните решения е използването на самолетоносачи като платформа за дронове.

Притесненията на управляващата Консервативна партия относно политиките на Китай ескалират, след като Пекин прие закона за национална сигурност в Хонконг.

За проблем се приема и зависимостта на британската индустрия, здравната система и телекомуникационния сектор от китайския внос. Британските власти разработват и стратегия за намаляване на тази зависимост.

Повече не сме военна суперсила, призна Борис Джонсън, но обяви инфраструктурна революция

Повече не сме военна суперсила, призна Борис Джонсън, но обяви инфраструктурна революция

Това е програма за работни места