Китай назначи хардлайнер, известен със смазването на протестите в континенталната част на страната, за ръководител на новата агенция за сигурност в Хонконг, съобщиха китайските държавни медии, дни след налагането на репресивен закон на територията, който криминализира несъгласието.

Жен Янсион ще поеме ръководството на спорната агенция за национална сигурност, създадена съгласно законодателството, което дава възможност на агенти по сигурността на Китай за първи път да действат открито в Хонконг, необвързани от законите на града.

Китай се закани на Лондон, че няма да допусне бягство на жители на Хонконг

Китай се закани на Лондон, че няма да допусне бягство на жители на Хонконг

Коментарите са на китайското посолство във Великобритания

Службата, която има разследващи и прокурорски правомощия, ще наблюдава разузнаването, свързано с казуси в областта на националната сигурност и възбуждане на съдебно преследване, като при някои обстоятелства ще ги предава на властите в континенталната част.

Жен се е издигнал в редиците на местната власт в южната провинция Гуандун, която граничи с Хонконг, стигайки до длъжността генерален секретар на провинциалния комитет на комунистическата партия.

56-годишният партиен функционер е известен като хардлайнер, който смаза често стигащи до насилие антикорупционни протести, избухнали във Укан, село в провинцията, през 2011 г.

Повече от 300 задържани на протести в Хонконг
Обновена

Повече от 300 задържани на протести в Хонконг

Хиляди жители на Хонконг нарушиха забраната за организиране на събирания

Хонконг беше разтърсен в продължение на няколко месеца от огромни, а понякога и насилствени протести в подкрепа на демокрацията миналата година, движение, което Пекин иска да потисне чрез новия закон.

Държавният съвет също така определи Луо Хуинин, който понастоящем е директор на Пекинската служба за свръзка в полуавтономния град, за съветник по националната сигурност на новосформираната комисия за национална сигурност на града, председателствана от управителя на Хонконг Кари Лам.

Държавният съвет вчера също така назначи известен партиен кадър в Хонконг за генерален секретар на комисията.

Комисията, също създадена от новия закон, ще контролира формулирането на политиката, свързана със закона за националната сигурност в Хонконг.

Не е ваша работа, отвърна Пекин на критиките за Хонконг

Не е ваша работа, отвърна Пекин на критиките за Хонконг

Това какво общо има с вас