Полицията на Хонконг съобщи, че е арестувала повече от 300 души днес, включително девет души за нарушаване на новия закон за националната сигурност, информира АФП.

Снимка 486091

Източник: ЕПА

Хиляди жители на Хонконг нарушиха забраната за организиране на събирания и излязоха по улиците на финансовия център, за да протестират срещу новия закон на фона на годишнината от предаването на бившата британска колония на Китай.

Първи арест в Хонконг след нарушение на новия закон за националната сигурност
Обновена

Първи арест в Хонконг след нарушение на новия закон за националната сигурност

Задържан е мъж, който е притежавал знаме, на което е било изписано "независимост на Хонконг"

Те са арестувани за участие в неразрешени демонстрации, нарушаване на обществения ред, притежание на оръжие и други престъпления, се подчертава в съобщение на хонконгската полиция в "Туитър".

Задържани са девет души за нарушаване на новия закон за националната сигурност. Сред арестуваните е 15-годишно момиче, което е развявало знаме на независим Хонконг. За нарушаване на закона са задържани петима мъже и четири жени.

Полицията призова да се прекрати нарушаването на закона.

Снимка 486089

Източник: ЕПА

По-рано полицията използва водно оръдие и лютив спрей за разпръскване на протестиращите.

Не е ваша работа, отвърна Пекин на критиките за Хонконг

Не е ваша работа, отвърна Пекин на критиките за Хонконг

Това какво общо има с вас

Представител на Службата по въпросите на Хонконг и Макао на Държавния съвет призова международната общност да не се меси във вътрешните работи на Китай.

Представителят каза още, че новият закон е "подарък за рождения ден" на Хонконг и ще бъде "преломен момент", който ще върне града на пътя на развитието.

Вчера Пекин прие спорния закон.

По-рано днес лидерът на Хонконг Кари Лам заяви на церемония по повод 23 г. от предаването на бившата британска колония на Китай, че законите за сигурността са най-важното развитие в отношенията между централната власт и Хонконг от предаването му.

Снимка 486088

Източник: ЕПА