Китай заяви, че Великобритания няма да право да предоставя възможност на жители на Хонконг да пребивават на Острова, избягали заради новия закон за националната сигурност. Пекин се закани да предприеме "съответните мерки" за спиране на този ход, пише "Гардиън".

Камарата на представителите на САЩ подкрепи санкции срещу Китай за Хонконг

Камарата на представителите на САЩ подкрепи санкции срещу Китай за Хонконг

Сенаторите ще гласуват най-скоро в четвъртък за окончателно приемане на законодателството

Коментарите са на китайското посолство във Великобритания, след като британското правителство обяви вчера, че ще изпълни обещанията си към жителите на финансовия център. Конкретно Лондон ще предложи жителство на близо 3 милиона хонконгци.

Външният министър на Обединеното кралство Доминик Рааб призна, че Лондон може да направи много малко за спиране на Китай, ако се опита да попречи на жители на Хонконг да се преместят на Острова.

3 млн. жители на Хонконг могат да получат британско гражданство

3 млн. жители на Хонконг могат да получат британско гражданство

Той обеща Обединеното кралство да "спази" обещанието си

Китайският посланик във Великобритания предупреди, че действията на Лондон биха били в нарушение на споразумението между двете държави. Дипломатът определи критиката на британското правителство относно закона за националната сигурност като "безотговорна и неоправдана".

Ясно е, че всички китайски съграждани в Хонконг са китайци, без значение дали притежават британски документи и паспорти, подчерта дипломатът и предупреди, че ако британската страна предприеме едностранни действия за промяна на практиката, това ще е в нарушение на позицията и обещанието на Великобритания, както и на международното право.

Твърдо се противопоставяме на това и си запазваме правото да отговорим със съответните мерки, заплаши посланикът и допълни, че Великобритания няма суверенни права, юрисдикция или право на контрол над Хонконг.

Първи арест в Хонконг след нарушение на новия закон за националната сигурност
Обновена

Първи арест в Хонконг след нарушение на новия закон за националната сигурност

Задържан е мъж, който е притежавал знаме, на което е било изписано "независимост на Хонконг"

Повече от 400 души са арестувани в Хонконг при многохилядни протести срещу закона.

Днес премиерът на Австралия Скот Морисън заяви, че страната му работи върху програма за осигуряване на убежище на жители на Хонконг.

Великобритания вярва, че новият закон е в нарушение на общата декларация между Пекин и Лондон за предаването на Хонконг на азиатската държава.