Два американски самолетоносача проведоха учения в оспорваното Южнокитайско море в събота, американският флот заяви, че Китай също извършва военни учения, които са критикувани от Пентагона и съседни държави, съобщава "Ройтерс".

Китай и САЩ се обвиниха взаимно, че разпалват напрежението в стратегическия воден път във време на обтегнати отношения за всичко - от новия коронавирус до търговията и Хонконг.

USS "Нимиц" и USS "Роналд Рейгън" провеждаха операции и учения в Южнокитайско море, "за да подкрепят свободния и открит Индо-Тихоокеански регион", се казва в съобщението на флота.

Китай предупреди за бъдещ военноморски инцидент със САЩ в индо-тихоокеанския регион

Китай предупреди за бъдещ военноморски инцидент със САЩ в индо-тихоокеанския регион

САЩ са разположили 375 000 войници и 60% от военните си кораби

Не се уточнява къде точно се провеждат ученията в Южнокитайско море, което се простира на около 1500 км, 90% от които се претендират от Китай, въпреки протестите на съседите му.

"Целта е да покажем недвусмислен сигнал на нашите партньори и съюзници, че сме ангажирани с регионалната сигурност и стабилност", коментира контраадмирал Джордж М. Уикоф за Wall Street Journal.

Уикоф, командир на ударната група, ръководена от "Роналд Рейгън", заяви, че ученията не са отговор на провежданитте от Китай, които Пентагонът критикува тази седмица като "контрапродуктивни на усилията за облекчаване на напрежението и поддържане на стабилността".

Китай отхвърли критиките на САЩ за своите учение в петък и коментира, че САЩ са виновни за увеличаване на напрежението.

Китай съветва съседи да мислят за сигурността си и да не приемат американски ракети

Китай съветва съседи да мислят за сигурността си и да не приемат американски ракети

Едва ли искат да "стават жертви на американските геополитически планове"

Американските самолетоносачи отдавна провеждат учения в Западния Тих океан, включително в Южнокитайско море, според американския флот. Наскоро САЩ имаха три самолетоносача в региона.

Китай обяви миналата седмица, че е насрочил пет дни учения, започващи на 1 юли близо до островите Парацел, за които претенции имам както Виетнам, така и Китай.

Виетнам и Филипините също критикуваха планираните китайски учения, предупреждавайки, че могат да създадат напрежение в региона и да повлияят на отношенията на Пекин със съседите му.

Съединените щати обвиняват Китай, че се опитва да сплаши съседите си от Азия, които може би искат да експлоатират големи запаси от нефт и газ в региона. Бруней, Малайзия, Филипините, Тайван и Виетнам също претендират за части от Южнокитайско море.

В изявлението на САЩ се казва, че военноморските учения предоставят на командирите гъвкавост и възможности, "които само американският флот може да командва".

Австралия влага близо $200 млрд. в ударните си способности по въздух, море и суша

Австралия влага близо $200 млрд. в ударните си способности по въздух, море и суша

Пренасочва военни активи, за да се съсредоточи върху индо-тихоокеанския регион