Петдесет и три страни в Съвета за правата на човека на ООН, водени от Куба, излязоха в подкрепа на китайския закон за национална сигурност в Хонконг, предаде Fox News.

Великобритания прочете изявление срещу него, представляващо 27 други страни.

В кубинското изявление се казва, че законът е от полза за просперитета и стабилността на Хонконг и гарантира, че жителите на Хонконг могат да упражняват свободата си в безопасна среда.

Китай назначи хардлайнер, известен със смазването на протестите в континенталната част на страната, за ръководител на новата агенция за сигурност в Хонконг, съобщиха китайските държавни медии, дни след налагането на репресивен закон на територията, който криминализира несъгласието.

Първи обвинения по новия закон за националната сигурност в Хонконг

Първи обвинения по новия закон за националната сигурност в Хонконг

Срещу 23-годишния е повдигнато едно обвинение в сепаратизъм и едно обвинение в тероризъм

Жен Янсион ще поеме ръководството на спорната агенция за национална сигурност, създадена съгласно законодателството, което дава възможност на агенти по сигурността на Китай за първи път да действат открито в Хонконг, необвързани от законите на града.

Държавният съвет също така определи Луо Хуинин, който понастоящем е директор на Пекинската служба за свръзка в полуавтономния град, за съветник по националната сигурност на новосформираната комисия за национална сигурност на града, председателствана от управителя на Хонконг Кари Лам.

Държавният съвет вчера също така назначи известен партиен кадър в Хонконг за генерален секретар на комисията.

Китай назначи хардлайнер за шеф на Агенцията за национална сигурност в Хонконг

Китай назначи хардлайнер за шеф на Агенцията за национална сигурност в Хонконг

Китай затяга хватката си върху полуавтономния град

Хонконг беше разтърсен в продължение на няколко месеца от огромни, а понякога и насилствени протести в подкрепа на демокрацията миналата година, движение, което Пекин иска да потисне чрез новия закон.