Мъж, обвинен в умишлено врязване с мотоциклета си в група полицаи, е първият човек в Хонконг, който е обвинен по новия закон за националната сигурност, информира АФП.

Водещ борец за демокрация избяга от Хонконг

Водещ борец за демокрация избяга от Хонконг

"Хората в Хонконг няма да се откажат"

Срещу 23-годишния жител на Хонконг е повдигнато едно обвинение в сепаратизъм и едно обвинение в тероризъм, според съдебен документ, разгледан от осведомителната агенция.

Полицейски източник разкри, че задържаният е забил мотоциклета си в група полицаи в сряда по време на протести срещу новия закон.

По-рано полицията съобщи, че арестуваният е на 24 г.

Младият мъж е задържан в сряда, когато хиляди жители на Хонконг пренебрегнаха забраната за събирания и организираха протести срещу новия закон на Пекин, който беше наложен по-рано тази седмица и бързо започна да ограничава някои свободи.

Китай назначи хардлайнер за шеф на Агенцията за национална сигурност в Хонконг

Китай назначи хардлайнер за шеф на Агенцията за национална сигурност в Хонконг

Китай затяга хватката си върху полуавтономния град

Видеокадри на местна телевизия показват мъж с оранжев мотоциклет и знаме, на което пише "Освобождение на Хонконг, Революция на нашето време". След като се забил в полицаите, мъжът бил задържан от властите. Полицията тогава съобщи, че трима служители на реда са ранени.

Задържаният не беше в съда по време на повдигането на обвиненията. Адвокат на защитата обяви, че клиентът му е в болница с фрактура.

В обвинителния акт се отбелязва, че мъжът е "поощрявал други хора" в сепаратизъм и действията му представляват тероризъм с цел "принуждаване" на правителствата на Китай и Хонконг и е "възнамерявал да причини голяма вреда на обществото".

Новият закон на Китай е срещу подривна дейност, сепаратизъм, тероризъм и заговор с чужди сили. Най-тежкото наказание е доживотен затвор.

Китай се закани на Лондон, че няма да допусне бягство на жители на Хонконг

Китай се закани на Лондон, че няма да допусне бягство на жители на Хонконг

Коментарите са на китайското посолство във Великобритания