Посланикът на Китай в Лондон обвини Великобритания в груба намеса и в безотговорни коментари, след като Пекин наложи новия закон за сигурност в бившата британска колония Хонконг, съобщава "Ройтерс".

Великобритания подчерта, че налагането от страна на Китай на закона за сигурността в Хонконг е "очевидно и сериозно" нарушение на Съвместната декларация от 1984 г. и че Лондон ще предложи на около 3 млн. жители на бившата си колония възможност за получаване на британско гражданство.

Китай се закани на Лондон, че няма да допусне бягство на жители на Хонконг

Китай се закани на Лондон, че няма да допусне бягство на жители на Хонконг

Коментарите са на китайското посолство във Великобритания

"Правителството на Обединеното кралство продължава да прави безотговорни коментари по отношение на вътрешните работи на Хонконг", настоя китайският посланик пред журналисти по време на пресконференция онлайн, като изтъкна, че британските власти са отправили неоправдани обвинения относно закона за сигурността.

По отношение на предложението на Великобритания да предостави на притежателите на специални британски паспорти за граждани на бивши британски колонии възможност за британско гражданство, посланикът каза: "Този ход представлява груба намеса във вътрешните работи на Китай."

Въпреки че британският премиер Борис Джонсън се самоопределя за "синофил" (привърженик на китайската култура или религия), той също така говори за необходимостта да "подкрепяме нашите приятели в Хонконг", обтягайки отношенията с Пекин.

3 млн. жители на Хонконг могат да получат британско гражданство

3 млн. жители на Хонконг могат да получат британско гражданство

Той обеща Обединеното кралство да "спази" обещанието си

Той също така втвърди езика си относно временното решение да се разреши на китайския телекомуникационен гигант Huawei да участва в разработването на 5G инфраструктурата на Великобритания, като изтъкна, че той щял да защити критичната инфраструктура на страната от "враждебни държавни доставчици".

Джонсън е изправен пред силен натиск от страна на САЩ и някои британски депутати да се наложи забрана на китайския производител на телекомуникационно оборудване от съображения за сигурност.

Ала китайският посланик в Лондон каза, че макар Китай да иска приятелски отношения с Великобритания, ще има последствия, ако Лондон се отнася с подозрение към Пекин при вземането на решението си.

"Искаме да бъдем ваш приятел. Искаме да бъдем ваш партньор. Но ако искате да превърнете Китай във враждебна страна, ще трябва да понесете последствията", каза той.

Не е ваша работа, отвърна Пекин на критиките за Хонконг

Не е ваша работа, отвърна Пекин на критиките за Хонконг

Това какво общо има с вас