Неотдавнашното гласуване за промени в Конституцията на Русия свидетелства за подкрепата, изразена от хората към настоящото руско правителство.

Това заяви в сряда президентът на Китай Си Дзинпин по време на телефонен разговор с руския президент Владимир Путин, съобщава ТАСС.

Русия иска Китай в Г-7

Русия иска Китай в Г-7

САЩ разшириха списъка с покани до Австралия, Русия, Южна Корея и Индия

"В Русия успешно премина гласуването на измененията в конституцията. Това напълно свидетелства, че руският народ подкрепя своето правителство и е съгласен с принципите на държавната администрация в Руската федерация", коментира китайският лидер, цитиран от "Синхуа".

По думите на Си Дзинпин, Китай се застъпва за това, че Русия трябва се придържа към политика, която отчита нейната национална специфика и да продължава да се развива успешно.

Британия иска да увеличи военното си присъствие в Азия и да сдържа Китай

Британия иска да увеличи военното си присъствие в Азия и да сдържа Китай

Обмисля как да се справи, защото КНР още "преди края на живота ни ще задмине САЩ икономически, технологично и военно"

Той също така подчертава, че Китай се стреми да засили взаимната подкрепа с Русия и категорично се противопоставя на посегателствата на отделни държави срещу суверенитета на Китай и Русия.

"Китай е заинтересован в отношенията си с Русия, да продължим да си предоставяме силна подкрепа един на друг", коментира Си Дзинпин.

"Ние сме категорично против намесата на външните сили и тяхното разрушително влияние. Китай отстоява защитата на суверенитета, сигурността и взаимноизгодното развитие на нашите страни."

Си Дзинпин добави, че неотдавнашният Парад на победата в Москва "показа на света, че Русия възнамерява решително да защити мира по целия свят".

Китай обединява сили с Русия да осигуряват мира на планетата

Китай обединява сили с Русия да осигуряват мира на планетата

Пекин ще защитава изхода от ВСВ от "изкривяване на историята"

Китай е готов да сътрудничи с Русия при създаването на нов тип ваксина срещу коронавирус, както и съвместно разработване на свързани лекарства, заяви Си Дзинпин.

"Трябва да засилим сътрудничеството ... в области като разработването на ваксини и лекарства. Китай и Русия трябва да се стремят да гарантират, че нашите двустранни отношения непрекъснато се развиват, допринасяйки за взаимното развитие, подобрявайки благосъстоянието на китайския и руския народи".

Си Дзинпин допълни, Пекин и Москва трябва да обърнат голямо внимание на сътрудничеството в областта на иновациите и високите технологии. Той отбеляза също, че Китай и Русия трябва да продължат ползотворното сътрудничество дори в пандемия.

"Ние си помагаме взаимно в борбата с коронавируса, предоставяме взаимна подкрепа. По този начин китайско-руските отношения в новата епоха стават все по-наситени със стратегически характер", коментира той.

Потенциална COVID-19 ваксина на CanSino е одобрена за военна употреба в Китай

Потенциална COVID-19 ваксина на CanSino е одобрена за военна употреба в Китай

Има одобрение за тестове върху хора и в Канада