Китайските военни получиха зелена светлина да използват кандидат за ваксина COVID-19, разработен от нейното изследователско звено и CanSino Biologics, след като клиничните изпитания се оказаха безопасни и показаха известна ефикасност, съобщиха от компанията, цитирани от "Ройтерс".

Ad5-nCoV е един от осемте кандидата за ваксина в Китай, одобрени за опити върху хора в страната и в чужбина. Кандидатът спечели одобрение за тестове върху хора в Канада.

Централната военна комисия на Китай одобри на 25 юни използването на ваксината от военните за период от една година, заяви CanSino. Кандидатът за ваксина е разработен съвместно от CanSino и изследователски институт към Академията за военни науки.

"Ad5-nCoV понастоящем е ограничен само за военна употреба и употребата му не може да бъде разширена до по-широк обхват на ваксинация без одобрението на отдела за логистична поддръжка", заяви CanSino, като се позовава на отдела на Централната военна комисия, който одобри военната употреба на ваксина.

Военното одобрение е след решението на Китай по-рано този месец да предложи два други кандидати за ваксина на служители в държавни фирми, пътуващи в чужбина.

Клиничните изпитания от фаза 1 и 2 на кандидата за ваксина на CanSino показаха, че той има потенциал да предотврати заболявания, причинени от коронавируса, който уби половин милион души в световен мащаб, но търговският му успех не може да бъде гарантиран, заяви компанията.

Отделно Академията за военни науки получи одобрение по-рано този месец за тестване на втората си експериментална коронавирусна ваксина върху хора.

Все още не е одобрена ваксина за търговска употреба срещу болестта, причинена от новия коронавирус, но над дузина ваксини от повече от 100 кандидата в световен мащаб се тестват върху хора.

СЗО се нуждае от $31,3 млрд. за ваксини против коронавируса

СЗО се нуждае от $31,3 млрд. за ваксини против коронавируса

До момента са събрани 3,4 милиарда долара