Китай разкри подробности за обещаните ответни мерки срещу САЩ във връзка с наложените от американците санкции заради нарушаване на човешките права на уйгурите в Синдзян, информира South China Morning Post.

Азиатската държава санкционира американски официални представители на правителството и сенатори.

Това е поредният сблъсък във влошаващите се между САЩ и Китай отношения.

Китай налага пропорционални санкции на американски граждани и организации

Китай налага пропорционални санкции на американски граждани и организации

Лицян: Санкциите на САЩ са груба намеса във вътрешни работи и нарушение на международни отношения

Говорител на Министерството на външните работи на Китай съобщи, че поведението на американските чиновници и политици е допринесло за сериозно увреждане на отношенията между двете държави и трябва да се осъди.

Представителят поясни, че посланикът по въпросите на свободата на вероизповеданията в Държавния департамент на САЩ Самюел Браунбек, американските сенатори Марко Рубио и Тед Круз, както и комисия за Китай към Конгреса на САЩ са санкционирани.

САЩ започна да санкционира високопоставени членове на китайското Политбюро

САЩ започна да санкционира високопоставени членове на китайското Политбюро

САЩ наказва за "зверства, които вероятно са престъпления срещу човечеството"

"Синдзян е напълно вътрешна работа на Китай и САЩ нямат право да се месят", подчерта говорителят и допълни, че правителството на Китай е решено да защити суверенитета си, да се бори с тероризма, сепаратизма и религиозния фундаментализъм.

В четвъртък правителството на САЩ наложи санкции на няколко висши представители на Китай заради ограничаване правата на уйгурите и други малцинствени групи в Синдзян.