Русия и Украйна вярват, че конфликтът ще приключи чрез преговори, каза специалният пратеник на Китай по евразийските въпроси Ли Хуей, въпреки че враждуващите страни гледат много различно на перспективата за мирни преговори и са непреклонни в позициите си, предава Ройтерс.

Ли Хуей предупреди дипломати и репортери по време на последния си кръг от разговори Москва, Киев и няколко европейски столици, че войната рискува да ескалира още повече.

"Всички страни настояват на собствените си позиции и има сравнително голяма разлика в разбирането им за мирните преговори... но всички са съгласни, че преговорите, а не оръжията, в крайна сметка ще сложат край на тази война", каза Ли.

"Повече от две години след избухването на войната не само че няма признаци на затишие в боевете, но има и заплаха от по-нататъшна ескалация на конфликта", добави той, след като каза, че смята, че осигуряването на прекратяване на огъня ще бъде трудно.

Китай и Русия постигнаха партньорство "без ограничения" преди войната да избухне в началото на 2022 г. и Пекин се въздържа да осъди Кремъл за инвазията.

Все пак някои украински официални лица казаха, че Пекин трябва да участва в преговори за прекратяване на боевете.

Путин обещал пред Си Дзинпин победа в Украйна дори и след 5 години война

Путин обещал пред Си Дзинпин победа в Украйна дори и след 5 години война

Пекин променил политиката си

Руските сили бавно напредват и сега контролират малко под една пета от Украйна. Украинската контраофанзива миналата година не успя да постигне значителни успехи, след като техните сили изтласкаха руските войски от големи части от страната на изток и юг през 2022 г.

Ли каза, че Русия оценява усилията на Китай в последния кръг от разговори. Той посети и Германия, Франция и Полша този месец, докато Украйна смята скорошното му посещение за важно.

Китайският пратеник каза, че Пекин желае международна мирна конференция, призната както от Русия, така и от Украйна, като и двете участват равностойно. Швейцария планира да бъде домакин на мирна конференция тази година, която според Москва е обречена на провал без нейното участие.

"Това, което трябва да подчертая, е, че китайската страна не подкрепя едната страна пред другата и само иска да се увери, че срещата е успешна", каза Ли.

"Както можете да видите, намерението на китайската страна е много ясно: да улесни ранното политическо уреждане на тази криза", добави той.

Ли каза пред репортери, че Китай е готов "с отворени обятия", за да приеме всичко, което води до деескалация и преговори.

"В бъдеще Китай ще продължи да играе уникална роля и ще допринася с "китайската мъдрост"", каза той.

Путин ще навести Си Дзинпин в Китай през май

Путин ще навести Си Дзинпин в Китай през май

Това може да е първото пътуване зад граница на руския лидер от началото на новия му президентски мандат