Китай стартира кампания за дезинформация, която включва съобщения в медиите, че президентът на Тайван има "план за бягство" в случай на китайска инвазия, съобщава "Ройтерс", позовавайки се на тайвански служители.

Целта е подкопаване на морала сред населението на острова на фона на натиска на Пекин той да отстъпи пред китайските претенции за суверенитета му.

Тайван е нащрек за опити от страна на Китай да повлияе на общественото мнение в демократично управлявания остров, включително чрез незаконно финансиране на приятелски настроени към Пекин кандидати за президент в навечерието на изборите, които предстоят през следващата година, става ясно от доклади в областта на сигурността.

По-късно този месец - на фона на засилващия се китайски военен натиск върху острова - Тайван ще проведе най-важните си годишни военни учения, които за първи път ще включват и временно затваряне на основното му международно летище при симулация на отблъскване на вражески сили.

Китай: САЩ имат план за унищожаване на Тайван

Китай: САЩ имат план за унищожаване на Тайван

Вашингтон използвал тайванците като пушечно месо

От май в китайските държавни медии се появиха новини, съдържащи дезинформация за военните дейности на Тайван и неговия основен съюзник - Съединените щати. Този ход е част от кампания за повлияване на мнението в Тайван, според няколко тайвански служители, които са пряко запознати с въпроса.

Във въпросните новини се твърди, че предстоящите учения всъщност са "репетиция за бягство" на президента на Тайван Цай Инуън и учения за евакуация на американски граждани в случай на китайска инвазия, обясниха служителите, пожелали анонимност.

Според тях целта на Пекин е да всее паника и да отслаби общественото доверие в ръководството на Тайван.

Някои от медийните доклади бяха публикувани за първи път от онлайн новинарски сайтове, управлявани от службата по въпросите на Тайван на Китай, след което се появиха и в медиите в Тайван и Хонконг.

Тайванските военни провеждат военни учения по южното крайбрежие

Тайванските военни провеждат военни учения по южното крайбрежие

Напрежението в двете страни продължава да расте

Длъжностните лица посочват, че китайската кампания е под наблюдението Централната водеща група на Пекин по въпросите на Тайван, която се председателства от президента Си Дзинпин, и се провежда от различни правителствени звена, като Службата по въпросите на Тайван в Пекин.

През последните седмици тайванските власти отхвърлиха като "пропаганда" най-малко 10 съобщения от китайски и тайвански новинарски издания. В тях се твърди, че Пекин е в състояние да унищожи цяла американска група самолетоносачи в Тихия океан с 24 балистични ракети, като позоваването е на изследователска статия, базирана на компютърно генерирана военна симулация, публикувана от китайски университет, свързан с Народната освободителна армия.

Изследователи, които работят в тясно сътрудничество със служители по сигурността в Тайван, са прекарали седмици в опити да проверят доклада с помощта на компютърни симулации, но не са успели да пресъздадат подобни резултати, обясниха източниците, които определиха тези твърдения като част от "китайската пропаганда" преди военните учения на Тайван.

"Те искат да всеят страх. Искат да се откажем от подготовката и да се предадем веднага", заяви високопоставен служител, запознат с планирането на сигурността на Тайван.

Тайван пак се оплака от китайски военни самолети до водите на острова

Тайван пак се оплака от китайски военни самолети до водите на острова

Засечени са и пет китайски военни кораба