Държавите с най-голям ядрен арсенал трябва да сключат договор за забрана на първа употреба на ядрени оръжия една срещу друга или да направят политическо изявление в тази връзка. Това заяви Сун Сяобо, генерален директор на службата за контрол на въоръженията към външното министерство на Китай, псъобщава "Ройтерс".

Той призова ядрените държави да изпълнят своите "специални и приоритетни отговорности" за ядрено разоръжаване съгласно Конференцията на ООН за разоръжаване, чиято цел е предотвратяването на ядрена война.

По време на седмичната среща на форума в Женева в понеделник Сун посочи, че органът трябва да определи пътна карта или график за международен правен инструмент, който ще защити държавите без ядрено оръжие от заплахата от ядрени оръжия.

Дори Китай може да не успее да спре Русия да използа ядрено оръжие

Дори Китай може да не успее да спре Русия да използа ядрено оръжие

Си Дзинпин лично предупредил Путин срещу ядрен удар в Украйна

Към момента Китай и Индия са единствените две ядрени сили, които официално поддържат политика на забрана за първа употреба на ядрено оръжие. Русия и САЩ притежават най-големите ядрени арсенали в света.

Сун призова и за универсално, недискриминационно разпореждане за контрол на износа, така че да се отговори на глобалните предизвикателства пред сигурността и да се насърчи по-голямо съответствие в областта на биохимията, за да се запази авторитетът на договорната система за контрол на въоръженията.

Освен това форумът на ООН за разоръжаване трябва да отговори на възникващи научни и технологични предизвикателства като изкуствения интелект, космическото и киберпространството, посочи той.

Сун заяви, че ситуацията на международната стратегическа сигурност е изправена пред нови предизвикателства и че страните с най-голяма военна мощ многократно са "нарушавали договори", за да "търсят собственото си абсолютно надмощие".

Китай отказва да участва в надпревара в ядреното въоръжаване

Китай отказва да участва в надпревара в ядреното въоръжаване

Страната уверява, че ще поддържа ядрените си сили на минималното ниво, необходимо за националната сигурност