Управляващата китайска комунистическа партия ще проведе ключов пленум през следващия месец, като целта му е да преразгледа правилата на партийната дисциплина, след като президентът Си Цзинпин продължава битката за изкореняване на дълбоко вкоренената корупция, съобщава „Ройтерс”.

Подобни пленуми обикновено се провеждат ежегодно като най-важните събития на партията и където се набелязват основните политики за следващите години.  

Пленумът, планиран да се проведе между 24 и 27 октомври, е вероятно да бъде последният преди партията да проведе своя конгрес, който по принцип се провежда през една петилетка. Конгресът се очаква да се проведе през есента на 2017 г., като на него Си Цзинпин ще затвърди властта си и евентуално може да посочи свой наследник.  

Според китайската официална информационна агенция „Синхуа” пленумът през октомври, които винаги се провеждат при закрити врата, ще се съсредоточи върху изменение на правилата за надзор в партията, фраза, използвана за описване на разпоредбите за борба с корупцията.

Не се уточняват подробности за това как могат да бъдат променени правилата.

Китай отдавна изключва създаването на независим орган, който да следи за борбата с корупцията, настоявайки, че най-добрият начин е партията да се самоконтролира.

Откакто пое властта преди почти четири години, Си Цзинпин води амбициозна кампания срещу корупцията, при която десетки високопоставени лица бяха хвърлени в затвора, включително влиятелният бивш шеф на вътрешната сигурност Жу Йонкан.

Последният пленум преди конгреса на партията обикновено се използва за обсъждането на идеологически въпроси, като резултатите от това могат да бъдат непрозрачни.

Други пленуми по времето на Си бяха фокусирани върху икономически въпроси и върховенството на закона и произведоха по-конкретни политически мерки.

На миналогодишния пленум партията обяви историческо облекчаване на ограниченията за семействата, като беше позволено на всички двойки да имат две деца след десетилетия строга политика на едно дете.