Екип от китайски експерти, който снощи напусна Сърбия след повече от два месеца и половина, за да помогне на страната в борбата с коронавируса, предупреди, че вирусът не е изчезнал и епидемията все още не е приключила.

Заместник-ръководителят на отдела по инфекциозни болести Лин Бинланг каза пред РТС, че най-важното е да се разбере, че опасността все още съществува, че епидемията е сериозна и че вирусът е там.

"Поради облекчаването на мерките буквално всички се отпуснаха, вниманието на всички отслабна, включително експертни екипи за борба с вируса. За да контролираме епидемията, трябва да сме със свежа глава и да сме бдителни. Нашият съвет е, че там, където има увеличаване, може би мерките трябва да бъдат затегнати, някои мерки трябва да бъдат върнати", добави Лин.

Заместник-директорът на Института за превенция и контрол на инфекциозните заболявания Пен Джицян посочи, че най-строгите мерки за превенция трябва да се прилагат на закрито и в институции с чувствително население, където много хора са на едно място.

"Студентски общежития, домове за възрастни хора, болници, бизнеси. Всичко трябва да бъде под контрол. Все още е особено важно вирусът да не се разпространява в подобни помещения. Всеки човек трябва да бъде проверен и при престой в закрито, ако няма разстояние, маските също трябва да бъдат задължителни", заключи той.

Китайските експерти пристигнаха на 21 март с първия самолет от Китай, който достави необходимо оборудване и защитни материали за борба с коронавирус в Сърбия.

Планът бе да останат две седмици, но останаха два месеца и половина. Те обиколиха цяла Сърбия за да инспектират ситуацията по най-добрия начин и да помогнат в борбата с коронавируса.

Борисов кани сърбите на море и планина у нас

Борисов кани сърбите на море и планина у нас

Днес правим заедно газопроводи и магистрали и това ще доведе до повече туризъм, убеден е премиерът