Днес правим заедно газопроводи, магистрали, жп линии, инвестиции и, разбира се, това ще доведе и до повече туризъм. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов във Велико Търново, където заедно с президента на Сърбия Александър Вучич поднесоха цветя на гроба на Свети Сава Сръбски и този на цар Калоян в църквата "Св. 40 мъченици".

Българският премиер изтъкна, че историята ни показва, че в условията на мир има просперитет.

На работен обяд в града двамата изразиха удовлетворение, че динамиката на отношенията между България и Сърбия е на необходимото ниво дори и в условията на епидемията от коронавирус.

Борисов се похвали пред Вучич, че се работи на пълни обороти по АМ "Европа" и "Балкански поток"

Борисов се похвали пред Вучич, че се работи на пълни обороти по АМ "Европа" и "Балкански поток"

Президентът на Сърбия определи и двата проекта като изключително важни за двете страни

Борисов отбеляза мобилизацията на страната ни в борбата срещу коронавируса, както и значението на солидарността и взаимопомощта между държавите в условията на пандемия. Той изтъкна бързата реорганизация в българското производство, така че то да започне изработката на защитни средства за борещите се на първа линия срещу заразата. Министър-председателят напомни, че обезпечавайки българските нужди за кратко време, страната ни е могла да окаже подкрепа и на други държави, включително Сърбия. Премиерът посочи, че в началото на май България е дарила 132 защитни комплекта за медицинския персонал на първа линия в здравните домове на Босилеград и Цариброд, в болниците в Пирот и Сурдулица, в медицинския център в Звонци. Подготвя се и ново дарение.

Той изтъкна значението на туристическия сезон и обмена на туристи със Сърбия. Премиерът отбеляза, че страната ни ще стартира летния сезон при спазване на здравните изисквания и посочи, че от днес се премахва задължителната 14-дневна карантина за пътници от повечето страни от Европейския съюз, както и за други държави, включително Сърбия.

Гостите от Сърбия са добре дошли да посетят нашето море и планини, заяви той.

Той напомни и че България винаги е изразявала принципна подкрепа за европейския път на Сърбия и като потвърждение на тази политика през последните четири години страната ни е предоставила безвъзмездна финансова подкрепа в размер на 2,5 милиона лева.

Борисов показва на Вучич "Балкански поток"
Обновена

Борисов показва на Вучич "Балкански поток"

Двамата направиха инспекция с хеликоптер на АМ "Европа