Китайски самолет е навлязъл в зоната за идентификация на въздушната отбрана на Южна Корея (KADIZ), прекарвайки там над четири часа без да даде предварително уведомление за това, съобщава южнокорейската агенция "Йонхап", позовавайки се на южнокорейските военни.

Китайският военен самолет е навлязъл в KADIZ около 9:34 часа сутринта, като напуснал зоната след предупреждение от страна южнокорейските военни.

"Нашите военни предупредиха самолета да прекрати действията по засилване на напрежението, което би могло да предизвика инцидентен конфликт чрез южнокорейско-китайската (военна) гореща линия и (пилотската) радиокомуникация", допълват южнокорейските военни.

Южнокорейските военновъздушни сили са изпратили повече от 10 самолета, включително изтребители F-15k r KF-16, за да наблюдават действията на китайския самолет, за който се смята, че е бил разузнавателен.

Китай многократно се е противопоставял на разполагането на американски противоракетни системи THAAD в Южна Корея, предназначени да прихващат балистични ракети с малък, среден и далечен обсег. Сеул разположи американската ПРО система през септември като мярка за възпиране срещу потенциалeн ядрен удар от страна на Северна Корея.