Китайският президент Си Цзинпин е атакувал "заговорите" в управляващата комунистическа партия, изтъквайки, че корупцията и изборните измами били подкопали управлението на страната и че бил необходим по-затегнат идеологически контрол върху нейните ръководители, съобщава "Франс прес".

Острото изявление на Си Цзинпин е направено след заседание в Пекин през миналата седмица на стотици членове от елита на партията, които са обявили президента за "сърцевината" на китайското държавно ръководство и са се ангажирали да реформират "нормите на политическия живот".

Откакто Си Цзинпин взе властта в края на 2012 г., Китайската комунистическа партия започна всеобхватна война с корупцията.

"Една шепа висши партийни лица, завладени от своите политически ненаситни желания и жажда за власт, прибягнаха до политически заговори, работейки с привидно послушание, докато формираха клики за преследване на егоистични интереси", пише Си Цзинпин в коментар в два партийни документа, приети на продължилото 4 дни заседание.

"Шуробаджанащината и изборните измами продължават", изтъква Си, добавяйки, че "злоупотребата с власт, корупцията, както и правните и дисциплинарни нарушения се разпространиха".

В коментарите си Си Цзинпин е направил специална препратка към няколко "разжалвани" официални лица, наказани за корупция, включително бившият ръководител на службата за сигурност, когото държавните медии преди обвиниха в заговор за оспорване на лидерството на страната.

Тяхното поведение, подчертава Цзинпин, "не разкрива само техните сериозни икономически проблеми, но също така разкрива техните сериозни политически проблеми".

В кампанията на Си срещу корупцията бяха наказани повече от 1 млн. длъжностни лица, като жертвите варират от т. нар. "мухи" - дребни чиновници, до "тигри" - важни фигури, включително бившият шеф на службата за сигурност и висши генерали от китайската армия.