Гладът се увеличава, а светът не е на път да сложи край на крайната бедност до 2030 г. и да осъществи други цели на ООН, главно защото напредъкът се подкопава от въздействието на климатичните промени и нарастващото неравенство. Това предупреждава нов доклад на ООН, цитиран от "Асошиейтед прес".

Докладът за напредъка по отношение постигането на 17-те цели на ООН отбелязва постиженията в някои области, включително 49% спад на детската смъртност между 2000 и 2017 г., както и електроенергията, която достига до близо 90% от населението на света.

Над 2 млн. души застрашени от глад заради засушаването в Сомалия

Над 2 млн. души застрашени от глад заради засушаването в Сомалия

Един от най-сухите сезони от повече от три десетилетия

Но заместник-генералният секретар на ООН по икономическите и социалните въпроси Лю Женмин подчерта, че въпреки известните постижения, "остават огромни предизвикателства".

Той каза на пресконференция, че най-неотложната област за действие са климатичните промени, които "могат да повлияят на напредъка, постигнат през последните няколко десетилетия" за намаляване на бедността и подобряване на живота на милиони хора по света.

Според доклада загубата на биоразнообразие се случва с ускорен темп, а "рискът от изчезване на видове се е увеличил с почти 10 процента през последните 25 години". Глобалните температури са се повишили, киселинността на океаните се увеличила с 26 на сто в сравнение с прединдустриалните времена, а "инвестициите в изкопаеми горива продължават да бъдат по-високи от инвестициите в климатични дейности", предупреждават авторите на доклада.

Повече от 113 млн. души по света страдат от остър глад, разкри ООН

Повече от 113 млн. души по света страдат от остър глад, разкри ООН

Йемен, Демократична република Конго, Афганистан и Сирия са сред осем държави

Лю заяви, че докладът също така показва, че "неравенството се увеличава и твърде много хора са изоставени". Той каза, че това е "още едно голямо предизвикателство за света".

Първата от 17-те цели, приети от световните лидери през 2015 г., е да се ликвидира крайната бедност - хората, живеещи с по-малко от 1,9 долара на ден, а втората цел е да се сложи край на глада, да се постигне продоволствена сигурност и да се насърчи устойчивото земеделие. Според доклада нито една цел няма да може да бъде постигната до 2030 г.

Въпреки че броят на хората, живеещи в крайна бедност, е спаднал до 8,6 процента от световното население през 2018 г., в доклада се казва, че темпото се забавя, а прогнозите показват, че 6% от хората ще продължат да живеят в крайна бедност до 2030 г., ако настоящите тенденции продължат.

Франческа Перучи, главен статистик в отдела на ООН за икономика и социални въпроси, заяви, че около 736 млн. души все още живеят в крайна бедност в световен мащаб, включително 413 милиона в Субсахарска Африка.

Климатичните промени – заплаха за световния мир през следващите 10 г.

Климатичните промени – заплаха за световния мир през следващите 10 г.

За първи път глобалното затопляне се посочва като основен риск

"Крайната бедност днес е концентрирана и преобладаващо засяга селското население", се посочва в доклада, като се допълва: "Все повече тя се влошава от насилствени конфликти и климатичните промени."

Въпреки че Лю каза, че имало "добър напредък" по 16 от целите на ООН, той изтъкна, че "няма добър напредък" във връзка със слагане край на глада, което той нарече "трагедия за международната общност". По думите му най-прякото въздействие на климатичните промени е върху селскостопанското производство, което е ключов фактор за увеличаване на глада.

Според доклада броят на гладуващите е нараснал от 2014 г. насам. "Според оценките 821 милиона души са били недохранени през 2017 г.", което е увеличение от 784 милиона през 2015 г. и същият брой, както през 2010 година.

Най-силно засегнатият регион е Субсахарска Африка, където броят на недохранените хора се е увеличил от 195 милиона през 2014 г. на 237 милиона през 2017 г., се казва в доклада.

Шварценегер и Тунберг настояват за истината за климата от световните лидери

Шварценегер и Тунберг настояват за истината за климата от световните лидери

"В края на краищата истината ще достигне и до вас"