Повече от 113 милиона души в 53 държави са изпитали "остър глад" през миналата година поради военни конфликти и природни бедствия, като най-засегната е Африка, обявиха от Организацията на обединените нации (ООН), предаде АФП.

Йемен, Демократична република Конго, Афганистан и Сирия са сред осем държави, в които по-голямата част от населението е била изправена пред риск от глад, отбелязва Организацията по прехрана и земеделие към ООН в световен доклад 2019 за продоволствените кризи.

В годишното изследване, започнало преди три години, са включени държави, изправени пред най-големите трудности.

72 милиона души са засегнати от остър глад в Африка.

В доклада се отбелязва, че конфликтите, несигурността, икономическите проблеми, сушата и наводненията се запазват като ключови фактори.

В държавите, които са на ръба на глад, до 80% от населението зависи от земеделие. Те се нуждаят от спешна хуманитарна помощ и мерки, за да подпомогнат селското стопанство.

Организацията очаква броят на разселените да се увеличи, "ако политическата и икономическата криза във Венецуела продължи", която вероятно ще обяви бедствено положение заради липса на храна през тази година.

Проучването обаче показва, че на световно ниво като цяло ситуацията се е подобрила през 2018 г. в сравнение с 2017 г., когато 124 милиона души са страдали от остър глад. Спадът предимно се дължи на факта, че някои държави в Латинска Америка и Азия са по-малко засегнати от природни бедствия в сравнение с преди.