Американският държавен секретар Хилари Клинтън нарекла руския премиер Владимир Путин „задкулисен кукловод", съобщава lenta.ru.

Давайки тази характеристика, Клинтън подчертала, че Путин бил недоволен от своята роля.

По думите й до 2012 година правомощията на министър-председателя ще се ограничат само до енергийния сектор, а всички други решения ще зависят от президента Дмитрий Медведев.

Според Клинтън Медведев се опитва да се доближи до Путин по отношение на политиката си.

Това свое мнение Клинтън е дала по време на беседа с премиера на Австралия Кевин Ръд през март 2009 година във Вашингтон.

Темата за руския политик била повдигната от Ръд по повод на преговорите с Руската федерация, които се проведоха на 1 април 2009 година. Сред засегнатите теми по време на срещата са Афганистан, Пакистан и Китай.

Всички тези данни бяха оповестени в един от документите, публикувани от Уикилийкс в края на месец ноември тази година. От тях станаха известни много неща за редица световни лидери, сред които и Медведев и Путин. Двамата бяха сравнение с комикс героите Батман и Робин.

Общият брой на публикуваните съобщения бе над 250 000 хиляди, като някои от тях са признати за секретни.

Малко след като тези публикации видяха „бял свят", американските власти разкритикуваха основателя на сайта Джулиан Асандж. Против самия портал в интернет вече тече кампания, но засега без кой знае какъв успех.

По-рано Уикилийкс публикува секретна информация за войните в Афганистан и Ирак.