Американският държавен секретар Хилъри Клинтън обяви подкрепата си за водената от президента на Мексико борба с наркокартелите, съобщи БиБиСи. По време на визитата си там, тя коментира, че няма друга алтернатива срещу ръководителите на търговията с дрога.

Клинтън похвали и предприетите мерки от страна на властите в Мексико, подчертавайки, че те са абсолютно необходими.

Тя пое ангажимент от страна на правителството в САЩ, че Вашингтон ще продължи да подпомага Мексико в борбата с наркокартелите. До момента американските власти са отпуснали близо 1,7 милиарда долара в помощ на Мексико и други страни от Централна Америка в борбата срещу търговията с наркотици.

Въпреки това БиБиСи посочва, че откакто президентът Калдерон инициира своеобразната „война" срещу картелите, са загинали повече от 34 000 души. Все по-често избухват и въоръжени конфликти, особено по северната граница на страната.

Сред другите теми, обсъждани от Клинтън и държавния глава на Мексико, бяха предимно икономически въпроси - най-вече достъпът на мексикански търговци до пазарите в САЩ, засилване на контрола по общата граница и климатичните изменения.

След Канада и Китай Мексико е третият най-голям търговски партньор на САЩ и вторият най-голям пазар за американски стоки, отбелязва още БиБиСи.