Серията от властови преврати в редица страни от Близкия изток и Северна Африка поставят под заплаха положението на националните малцинства и свободата на вероизповедание в региона. Това смята държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън, пишат чужди медии.

„Преходът в редица страни на Близкия изток и Северна Африка към демокрация въодушеви света, но постави под нови заплахи етническите и религиозните малцинства. Хората стават жертва на своите съседи заради своята етническа приндалженост и вяра", се казва в доклада на Държавния департамент за свободата на религиите в страните по света.

С това САЩ за първи път признават, че революциите в този ргион, които те поддържаха, са довели и до негативни последици. Клинтън призовава народите, които правят първи крачки към демокрацията, да не забравят за нейната същност и да не заменят една форма на репресия с друга.

„Правителството на САЩ продължава да поддържа свободата на религията. За това ние сътрудничим с групите вярващи, а нашите посолства оказват подкрепа на междурелигиозния диалог", изтъкна американският държавен секретар. По думите й религиозната свобода и толерантността играят важна роля за изграждане на стабилно и хармонично общество.