Предишният американски президент Бил Клинтън заяви в интервю за американско радио, че е излишно и погрешно да се дава общо одобрение на изтезанията.

Така той се присъедини към критиките срещу предложенията на администрацията на Джордж Буш относно третирането на заподозрени терористи, отбелязва Ройтерс.

Според Клинтън използването на твърди методи при третирането на затворници трябва да подлежи на санкция от съда.

Според него не е нужно да се дава обобщено одобрение за използване на твърди методи, вместо това президентът смята, че всеки случай трябва да се разглежда отделно.

Президентът Джордж Буш, отбелязва Ройтерс, иска Конгресът да дефинира конкретно правата на затворниците по Женевската конвенция и да разреши програма за разпити и задържания от ЦРУ, която според критиците е равнозначна на мъчения.

Белият дом обаче отрича програмата да включва мъчения.

Агенцията припомня, че през юни Върховният съд отхвърли първоначалния план на президентската администрация по този въпрос.

Бил Клинтън предупреждава за възможността да се заобиколят международните изисквания за третиране на затворници, като споменава случаите на малтретиране в Абу Граиб в Ирак, критиките относно Гуантанамо и относно тайните затвори на ЦРУ извън граница.

Ако се приемат закони, които легитимират нарушението на Женевската конвенция и институционализират станалото в Абу Граиб или Гуантанамо, ще се окажем в голяма беда, каза Клинтън.

Подобно на други критици, той посочи, че информацията, получена чрез насилствени методи, може да се окаже неизползваема, а прилагането на жестоки практики може до доведе до аналогично третиране на пленени американски войници.