Кандидат-президентът на Демократическата партия Хилари Клинтън води със 7% пред съперника си от Републиканската партия Доналд Тръмп, съобщава „Франс прес”, позовавайки се на социологическо проучване за телевизия CBS.

След конгреса на републиканците, който се проведе преди този на демократите, Тръмп и Клинтън бяха с равни шансове в допитванията. Заради медийното внимание, което кандидатите получават на тези партийни форуми, резултатите им в сондажите рязко се повишават и тъкмо на това се дължи сегашната преднина на Клинтън, отбелязва "Франс прес".

Според публикуваните данни 46% от запитаните са заявили, че ще гласуват за Клинтън на президентските избори на 8 ноември срещу 39% за Тръмп. Резултатът на Клинтън се е увеличил с 4 процента благодарение на перфектно организирания конгрес, на който бе преодоляна полемиката с вътрешнопартийния ѝ съперник Бърни Сандърс.

След конгреса на републиканците резултатът на Тръмп се покачи само с 2 пункта. Това стана до известна степен заради скандала със съпругата му Мелания, която плагиатствала пасажи от изказване на Мишел Обама в речта, която произнесе пред делегатите на конгреса, но най-вече заради това, че един от основните му вътрешнопартийни конкуренти Тед Круз отказа да го подкрепи пред очите на милиони зрители пред екраните.