Връзките на САЩ с Гърция остават силни и са от полза и за двете страни. Това заяви държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън след среща във Вашингтон с гръцкия външен министър Ставрос Ламбринидис.

Клинтън поясни, че САЩ приветстват ангажимента на Гърция за "финансова и структурна реформа" и определи като позитивно събитие споразумението, постигнато на срещата на ЕС в Брюксел за намаляване на гръцкия дълг.

От своя страна ръководителят на гръцката дипломация изтъкна значимата роля на САЩ, като подчерта, че предстоят "обнадеждаващи дни" за Гърция, Европа и САЩ.

Припомняме, след срещата стана ясно, че Гърция пък може да получи до 100 милиарда евро финансова подкрепа от ЕС и МВФ в рамките на втория план за реконструкция на дълга. Освен това гръцкият дълг ще бъде опростен наполовина, а включването на частни инвеститори в спасителния процес ще бъде доброволно. Вторият план за спасяването на Гърция ще бъде съгласуван до края на годината.

Освен това беше взето решение за увеличаване мощта на Европейския спасителен фонд (EFSF) до 1 трлн. долара спрямо настоящия негов размер от 440 млрд. евро. Настоящата реална стойност на EFSF фонда е за около 290 млрд. евро с оглед, че част от капиталите вече се използват по спасителните програми за Гърция, Ирландия и Португалия. Така остават "свободни" около 290 млрд. евро, които ще трябва да бъдат увеличение с т.н. "ливъридж" механизми 4 до 5 пъти или към 1 трлн. евро.