Президентът на САЩ Джо Байдън е обсъдил Иран и Русия по време на среща с израелския президент Ицхак Херцог, съобщиха от Белия дом.

"Те се консултираха по ключови въпроси от взаимен интерес, включително засилената координация за предотвратяване на придобиването на ядрено оръжие от Иран и нарастващото партньорство на Иран с Русия в областта на отбраната", се казва в изявлението.

Отбелязва се, че Байдън е потвърдил "ангажимента си за запазване на пътя към договорено решение на израелско-палестинския конфликт, основано на съществуването на две държави", както и за "гарантиране, че израелците и палестинците се радват на равни условия на свобода, просперитет и сигурност".

"Президентът подчерта необходимостта от допълнителни мерки за подобряване на сигурността и икономическата ситуация на Западния бряг и за предотвратяване на терористични атаки", заявиха от администрацията на президента на САЩ.

ООН призова Израел да прекрати набезите в Дженин

ООН призова Израел да прекрати набезите в Дженин

Напрежение в Близкия изток

Лидерите обсъдиха и продължаващото сътрудничество в разработването на технологични решения за преодоляване на общите глобални предизвикателства като изменението на климата, пандемиите и продоволствената несигурност.