В неделя близо 10 милиона унгарци ще гласуват на парламентарни избори, като проучванията дават предимство на сегашния министър-председател Виктор Орбан. За първи път от 12-годишното си управление обаче управляващата партия "Фидес" ще се изправи срещу обединена опозиционна коалиция, водена от Петер Марки-Зай, отбелязва АФП.

49-годишният лидер на опозицията стана известен, като победи Фидес и стана кмет на малък град.

Той има трудната задача да ръководи коалиция от партии, вариращи от десния Йоббик до либералите, зелените и социалдемократите.

След като на предизборен митинг край Будапеща заяви, че Орбан е "загубил битките" с дълга, инфлацията и COVID-19, Марки-Зай разкритикува управляващите заради позицията им за руската инвазия в Украйна.

От 199 депутати 106 се избират по мажоритарната система, а останалите 93 народни представители се избират от партийни листи по пропорционалната система. За да влезе в парламента, партията трябва да получи поне 5 процента от гласовете.

Съществува и праг от 10 процента за комбинирана листа от две партии и праг от 15 процента за листа от три или повече партии.