Кметът на испанския град Барселона обеща да премахне краткосрочните туристически наеми в града в рамките на пет години, съобщава Би Би Си.. Социалистът Жауме Колбони отбеляза, че не планира да поднови нито един от 10 101 туристически лиценза, предоставени на наемодателите, когато срокът им изтече през ноември 2028 г.

Колбони заяви, че апартаментите, които в момента се рекламират в платформи като Airbnb и Homeaway, вместо това ще бъдат достъпни за местните жители. Политици, които се противопоставиха на този ход, го обвиниха в подкопаване на правата на собственост.

По думите му мярката ще бъде еквивалентна на изграждането на 10 000 нови жилища. Обосновавайки плана, той посочи, че наемите са се повишили със 70% през последните 10 години и са станали непосилни. Необходимо е повече предлагане на жилища и мерките, които представяме днес, са за осигуряване на повече предлагане, добави той.

Барселона се бори с ограничено предлагане на жилища от години. Политиците обвиняват за това високите темпове на ръст на туризма, както и нарастващия статут на града като технологичен център, привличащ чуждестранни работници. Новото строителство не успява да се справи с повишеното търсене, което повишава цените.

Асоциацията на туристическите апартаменти в Барселона заяви, че промяната ще доведе до незаконно отдаване под наем на апартаменти на туристи.

От 1 април Барселона вдига туристическия данък

От 1 април Барселона вдига туристическия данък

Очакват се приходи от 100 млн. евро