Русия все още не е изтеглила войските си от окупираните населени места в Запорожка област, а в Мелитополския район дори са окупирани нови, каза украиският кмет на Мелитопол Иван Фьодоров, цитиран от Руската служба на Би Би Си.

Според Фьодоров руското присъствие в региона се засилва: преди няколко часа Мелитопол е бил напълно блокиран от руски военни, а по централните улици на града са поставени контролно-пропускателни пунктове, където биват спирани и претърсвани автомобили.

"Сутринта в града не бяха допуснати дори маршрутни таксита", уточни Фьодоров.

Според него руските войски продължават да се окопават около града, а украински военнопленници са използвани за копаене на окопи и изграждане на защитни съоръжения.

По-рано Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна съобщи, че руските войски изтегляли отделни части от Запорожка област, а личният състав на окупационните администрации в окупираните населени места в района се подготвя за евакуация.

По-конкретно, според Генералния щаб, частите са напуснали село Михайловка, град Пологи и село Инженерное, а в село Бурчак са започнали преброяване на населението за така наречената "доброволна евакуация".

Американски анализатори от Института за изучаване на войната (ISW) не потвърждават съобщенията за отстъпление на руските войски, но и не го изключват, като се позовават на факта, че за руснаците е изключително трудно да защитават вече завзетите позиции.

Украйна: Русия се изтегля от някои позиции срещу Херсон

Украйна: Русия се изтегля от някои позиции срещу Херсон

На позициите остават само мобилизирани резервисти