Северна Корея отхвърли в понеделник възможността за връщане към личната дипломация, която нейният лидер Ким Чен Ун имаше с бившия президент Доналд Тръмп, без значение кой ще спечели президентските избори в САЩ на 5 ноември, съобщава "Ройтерс".

"Който и да поеме длъжността в САЩ, ние ще имаме работа само с държавното образувание, наречено САЩ, а не с администрацията, каза посланикът на Пхенян в ООН Ким Сон пред Общото събрание на ООН в Ню Йорк. По същия начин всяка администрация на САЩ ще трябва да се изправи срещу КНДР, което е различно от това, което САЩ си мислеха", каза той.

Високопоставен севернокорейски дипломат, който избяга в Южна Корея, заяви наскоро пред" Ройтерс", че Северна Корея иска да поднови ядрените преговори със Съединените щати, ако Тръмп бъде преизбран, и работи за разработването на нова стратегия за преговори.

По време на предишния си мандат, който приключи през 2021 г., Тръмп участва и в безпрецедентна дипломация със Северна Корея.

Дезертиращият дипломат Ри Ил Гю каза, че дипломатите на Пхенян чертаят стратегия, ако американците изберат Тръмп вместо вицепрезидента Камала Харис, с цел премахване на санкциите върху оръжейните му програми, премахване на определянето му като държавен спонсор на тероризма и получаване на икономическа помощ.

Сестра на Ким Чен-ун: Подкрепата на САЩ за Украйна ще доведе до ядрена катастрофа

Сестра на Ким Чен-ун: Подкрепата на САЩ за Украйна ще доведе до ядрена катастрофа

Позиция на Северна Корея

Срещата на върха между севернокорейския лидер Ким Чен Ун и Тръмп във Виетнам през 2019 г. се провали заради въпроса за санкциите и грубия призив на САЩ Северна Корея да се откаже от ядрените си оръжия. Пхенян пренебрегна призивите на администрацията на президента Джо Байдън да започне отново преговори.