Северна Корея е изстреляла балистична ракета от подводница към източните си води. Това съобщава армията на Южна Корея, цитирана от AP.

По-рано беше съобщено за неидентифициран снаряд.

Новината е потвърдена и от японската брегова охрана. Японският премиер Фумио Кишида уточни, че два снаряда са изстреляни от Северна Корея към Японско море, които най-вероятно са балистични ракети.

В севернокорейския град Синпхо, от района на който, предполага се, е извършено изстрелването, има корабостроителница за строителство на подводници. Именно оттам в миналото бяха извършени няколко изстрелвания на балистични ракети от подводници.

Според южнокорейската агенция "Йонхап" ракетата е прелетяла разстояние от около 430-450 км и е достигнала височина от 60 км

Припомняме, че това е поредна активност на Пхенян за последния месец. Властите там настояват, че целта им е законна отбрана и обвиняват САЩ и Южна Корея в агресия и провокации.

КНДР извърши ракетни тестове, изстреля снаряд, а държавни медии излъчиха кадри, на които войници демонстрират бойната си сила и способността си да трошат различни предмети с голи ръце.

Северна Корея изпробва нова ПВО ракета

Северна Корея изпробва нова ПВО ракета

Сеул запазва мълчание

Специалният представител на САЩ за политиката на Северна Корея Сун Ким ще посети Сеул тази седмица за разговори относно начините за възобновяване на диалога със Севера, включително с декларация за прекратяване на войната, заяви американският дипломат, цитиран от "Йонхап".