Северна Корея заплаши, че ще нападне Южна Корея, както и САЩ, съобщи АП.

Заплахата на Пхенян се случва на фона на подготовката за съвместните военни учения, които планират Сеул и Вашингтон. Според КНДР те представляват „опасен военен план".  

Нашите военни ще предприемат категорични контрадействия срещу американските империалисти и предателите от Южна Корея, защото те ни предизвикат с агресивни военни действия, се посочва в официално съобщение на севернокорейското военно командване.

КНДР отново започна военната си риторика към Юга, посочва агенцията и припомня, че новото предупреждение за военна интервенция от страна на Севера се случва седмици след провалените преговори между двете Кореи.

Срещата на ниво полковници, осъществена в гранично село, трябваше да доведе до договорености за намаляване на напрежението. Тя обаче се провали, след като представителите на Северна Корея напуснаха преговорите. Предполагаше се, че тази среща ще стане основа за преговори на по-високо равнище, но страните не успяха да се споразумеят за програмата на разговорите.

Напрежението между двете Кореи ескалира спорадично. В последните месеци Южна Корея проведе редица военни учения, съвместно със САЩ в спорния остров Йонпьон.

По-рано Северна Корея обвини Юга в провокации в отговор на предупреждението, оправено от Южна Корея, че са готови да осъществят въздушни атаки при евентуално ново нападение.

При масирания обстрел на 23 ноември 2010 г. загинаха двама войници и двама цивилни, а много къщи бяха разрушени. Южна Корея отвърна на огъня.