Официалният говорител на севернокорейското правителство оповести изявление, в което страната му излага план за денуклеризация на Корейския полуостров. Изявлението се разпространи от изданието „Нодон син мун”, пише ТАСС.

В него се отбелязва, че в това направление „може да се осъществи сериозен пробив, ако САЩ и Република Корея обезпечат на Пхенян твърди гаранции за сигурност по пет точки“.

Според изявлението, Северна Корея изисква от САЩ и Южна Корея да предоставят информация за американското ядрено оръжие на територията на полуострова, да бъдат закрити американските военни бази в Южна Корея и цялото ядрено оръжие да бъде изкарано от страната.

Освен това, отбелязва говорителят, Вашингтон трябва да гарантира, че няма да разполага ударни ядрени средства в Република Корея, както и да ги използва срещу северна Корея.

Другото условие е, че САЩ трябва да изтеглят от полуострова военнослужещите, които имат правото да използват ядрено оръжие.

Говорителят определя петте условия като „справедливи искания”. Според изявлението САЩ и Южна Корея нямат основания да отклонят тези искания, ако са действително заинтересувано от разрешаването на ядрените проблеми на Корейския полуостров”.

„В случай, че условията бъдат изпълнени, Северна Корея също ще предприеме мерки в полза на денуклеризацията на региона. В противен случай Пхенян, както и преди, ще укрепва своите ядрени сили в количествено и качествено отношение“, се посочва още в изявлението.